Lavrov najavio reakciju zbog poteza SAD-a: Oni neće stati ni pred čime

NUKLEARNO ODVRAĆANJE

Lavrov najavio reakciju zbog poteza SAD-a: Oni neće stati ni pred čime

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da bi Rusija mogla poduzeti korake kako bi spriječila nuklearnu prijetnju ako SAD rasporedi projektile srednjeg i kratkog dometa u Europi i Aziji.

Lavrov je o tome govorio u intervjuu za RIA Novosti.

"Provedba američkih planova za raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i kraćeg dometa neće ostati bez naše reakcije, posebno u ovom slučaju, odustajanje od jednostranih samoograničenja koje je Rusija uvela nakon povlačenja SAD-a iz SAD-a. Ugovor INF (Sporazum o nuklearnim raketama kratkog i srednjeg dometa) je neizbježan, ne isključujemo dodatne korake u području nuklearnog odvraćanja, jer će američke rakete moći pokrivati ​​komandnih mjesta i lokacije naših nuklearnih snaga", rekao je Lavrov.

Pritom je naglasio da su odluke o tim pitanjima u nadležnosti predsjednika Vladimira Putina.

Prema ministrovim riječima, raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kraćeg dometa u Europi i azijsko-pacifičkoj regiji "stvarat će ozbiljan sigurnosni izazov za Rusiju". Ali takve akcije neće postati problem samo za Moskvu.

Rusija je više puta pozvala na pregovore uz uvjet da Kijev i Zapad priznaju njezine teritorijalne dobitke u Ukrajini. Kijev je odbio te prijedloge. Lavrov je kritizirao Sjedinjene Države zbog pomoći Ukrajini, rekavši da je Washington postao "sudionik u zločinima kijevskog režima."

Lavrov je također rekao da Rusija planiranu isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini s nuklearnim oružjem smatra "signalnom akcijom" NATO-a.

"Pokušavaju nam reći da Sjedinjene Države i NATO neće stati ni pred čime u Ukrajini. Ipak, nadamo se da će rusko-bjeloruske vježbe o korištenju nestrateškog nuklearnog oružja koje su sada u tijeku malo urazumiti naše protivnike i podsjetiti ih na katastrofalne posljedice daljnje nuklearne eskalacije", dodao je. Na Bliskom istoku, rekao je Lavrov, Sjedinjene Države također "raspiruju plamen sukoba."

U aprilu je komandant američkih kopnenih snaga u pacifičkoj regiji Charles Flynn najavio američku namjeru da u bliskoj budućnosti rasporedi rakete srednjeg dometa u indo-pacifičkoj regiji.

Kako je početkom maja izvijestilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, Moskva, odgovarajući na akcije Washingtona, intenzivira razvoj i započinje proizvodnju raketnih sustava srednjeg i kraćeg dometa, te također upozorava države da ako se takvi američki sistemi pojave u bilo kojoj regiji svijeta, Rusija će ukinuti svoj jednostrani moratorij za njihovo postavljanje.

Početkom 2019. Washington je najavio jednostrano povlačenje iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, optuživši Moskvu za njegovo kršenje. Rusija je američke tvrdnje nazvala neutemeljenima, ističući da se zemlja u potpunosti pridržavala uvjeta Ugovora INF, a pitanja postavljaju i postupci samih država.

Početkom jula 2019. predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o suspenziji ugovora. U iste godine prestao je važiti INF ugovor.

Nakon toga je ruski lider predložio uvođenje moratorija na raspoređivanje projektila srednjeg i kraćeg dometa u Evropi i drugim regijama. Svoju inicijativu uputio je nizu zemalja Europe i Azije , kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.