Španski parlament usvojio Zakon o amnestiji za Katalonce, Sančez optužen za izdaju
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Španski parlament usvojio Zakon o amnestiji za Katalonce, Sančez optužen za izdaju

Španski parlament je sa 177 glasova "za" i 172 "protiv" usvojio Zakon o amnestiji kojim će se obustaviti sudski progoni Katalonaca koji su 2017. organizovali zabranjeni referendum o nezavisnosti.

Španska lijeva Vlada predvođena premijerom Pedrom Sančezom je još prije šest mjeseci najavila zakon kojim bi moglo da bude obuhvaćeno oko 370 Katalonaca, ali ga je pravno i u parlamentu osporavala desnica zbog čega je tek sada došao na konačno glasanje.

Sančez je ranije rekao da će taj zakon dovesti do pomirenja i suživota u autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika. Stranke desnice su u Madridu organizovale u nedjelju protest na kojem se prema njihovoj procjeni okupilo 80.000 demonstranata, a prema Sančezovoj vladi 20.000. Narodna stranka desnog centra i desni Voks optužili su Sančeza za „izdaju“.

- Danas je istorijski dan. Dobijena je bitka u vjekovima dugom sukobu između katalonske i španske nacije - izjavila je katalonska zagovornica nezavisnosti Mirijam Nogueras tokom parlamentarne rasprave.

Stranke koje zagovaraju nezavisnost Katalonije, jednog od najbogatijih djelova Španije, podbacile su na regionalnim izborima održanima prije dvije nedjelje. Sančezovi socijalisti dobili su tamo najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade. Trenutno traju razgovori o formiranju vlade.

Podsjetimo, Katalonija je posljednjih 14 godina imala vladu koja je zagovarala otcjepljenje od Španije.

Bivši katalonski premijer Karles Pućdemon, koji se nalazi u egzilu u Belgiji, proglasio je 2017. godine nezavisnu republiku Kataloniju. To proglašenje nije, međutim, bilo primijenjeno.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.