Pogledajte kako izbliza izgledaju gnijezda morskih kornjača na turskoj rivijeri

Pogledajte kako izbliza izgledaju gnijezda morskih kornjača na turskoj rivijeri

Svakog proljeća, zlatne plaže predivne turske rivijere srdačno dočekuju dolazak posebnih prijatelja, morskih kornjača glavatih želvi (Caretta Caretta), a za koje se smatra da žive na ovoj planeti otprilike 100 miliona godina. Mediteranska obala Turske najplodnije je stanište za gniježđenje ovih posebnih bića. Na ukupno 22 plaže stotine njih vraća se svake godine.

Kako izgleda putovanje ovih kornjača do obala Turske, ali i stroge mjere koje je ova država poduzela kako bi zaštitila osjetljive mladunce ove ugrožene morske vrste, saznajte u nastavku.

Kornjače na plaže stižu u maju

U maju, obale Turske postaju poprište nevjerovatnog spektakla kada glavate želve stižu na plaže kako bi započele svoj fascinantni ritual gniježđenja.

Noge ovih kornjača su u obliku peraja koje im pomažu da plivaju, dok imaju jednu ili dvije kandže na vanjskoj ivici. Unatoč tome što kisik dobivaju iz zraka, mogu dugo ostati pod vodom, dok njihov životni vijek može doseći između 100 i 120 godina.

Ove veličanstvene kornjače biraju dvadeset dvije plaže, u provincijama Muğla, Antalya, Mersin, Adana i Hatay duž južne obale Turske, kao savršena mjesta za ovaj važan događaj.

Plaže Dalyan, Ekincik, Sarıgerme i Fethiye u Muğli; Patara, Demre, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş i Gazipaşa u Antalyi; Anamur, Göksu Delta, Davultepe, Alata i Kazanlı u Mersinu; Akyatan, Sugözü i Yumurtalık u Adani; i plaža Samandağ u Hatayu postaju pozornice obnavljanja života.

Čini se da su za njih posebno privlačne obale Antalye i Muğle pružajući im savršen dom za gniježđenje.

Od kraja aprila, glavate želve veslaju u vodama mora uz svjetski poznatu plažu İztuzu u okrugu Ortaca u Muğli i oko plaže Patara u Antaliji. Obje plaže pružaju staništa za gniježđenje ovih sramežljivih morskih stanovnika od aprila do augusta, a zaljubljenici u prirodu hrle na ta područja kako bi ih posmatrali.

Važno je istaknuti da su glavate želve pod zaštitom i tokom sezone gniježđenja i izlijeganja, kada volonteri noću patroliraju plažama kako bi osigurali sigurnost gnijezda ovih divnih bića.

Glavate želve obično stižu na plaže pod svjetlom mjesečine, gdje vrijedno kopaju rupe, polažući jaja u njih prije nego što se vrate u more. Iako svaka ženka može položiti prosječno 100 jaja po gnijezdu, samo oko polovina njih će se zaista izlegnuti. Nakon što provedu svoje inkubacijsko vrijeme u pješčanim gnijezdima, ovi hrabri mališani hrle prema hladnim vodama Sredozemnog mora. No, tu tek započinje njihova borba za opstanak - samo dva od hiljadu mladunaca koji dosegnu more će preživjeti do odrasle dobi.

Antalija, sigurno utočište glavate želve

Na obalama Antalije nalazi se devet od dvadeset i dvije plaže na kojima se gnijezde kornjače što je potvrdila Glavna direkcija za zaštitu prirode i nacionalne parkove (DKMP). Među njima se ističe čuvena Patara, sa svojih 18 kilometara beskrajne obale, koja plijeni pažnju ne samo kao jedna od najdužih u Turskoj, već i u svijetu.

Ministarstvo zaštite okoline, urbanizacije i klimatskih promjena proglasilo je Pataru specijalnom zonom zaštite okoline, zatvarajući je za javnost od 20 do 8 sati kako bi se očuvao jedinstveni ekosistem i stanište ovih divnih morskih kornjača. Tokom dana, gnijezda su pažljivo označena kavezima i markerima, što omogućava posjetiocima da uživaju u šetnjama duž obale Patare.

A kad sunce zađe, u tihim večernjim satima, morski život se budi, a glavate želve se mogu vidjeti kako graciozno love uz obalu. Uz to, tokom zabrane, posjetioci se moraju pridržavati strogih pravila - korišćenje ležaljki, suncobrana i umjetne rasvjete, stvaranje buke, postavljanje šatora, paljenje vatre i plivanje na plažama su strogo zabranjeni kako bi se osiguralo sigurno gniježđenje i opstanak ovih dragocjenih morskih bića.

Plaža İztuzu prijateljica kornjača

Pješčana plaža İztuzu u gradiću Köyceğiz, koji ponosno nosi titulu Cittaslow grada u regiji Muğla poznato je gnijezdilište morskih kornjača. Nastala na mjestu gdje se rijeka Dalyan grli sa Sredozemnim morem, ova plaža sa zlatnim pjeskom i okružena padinama obraslim borovima je poput ekološkog blaga za glavate želve.

Isti nivo zaštite kao i kod plaže Patare, čini je sigurnim utočištem za ove nježne morske kornjače. No, to nije sve. U blizini se nalazi Institut za zaštitu i rehabilitaciju, koji brine o kornjačama povrijeđenim na drugim dijelovima obale Turske.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.