Kineski predsjednik zbog Gaze traži mirovnu konferenciju:

Kineski predsjednik zbog Gaze traži mirovnu konferenciju:"Pravda ne bi trebala zauvijek izostati"

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u četvrtak na mirovnu konferenciju zbog rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas obraćajući se arapskim čelnicima i diplomatama na forumu u Pekingu.

Kina ove sedmice ugošćuje egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija i nekoliko drugih arapskih lidera na forumu na kojem se očekuju rasprave o ratu u Gazi.

Obraćajući se delegacijama u četvrtak ujutro, Xi je rekao da Kina podržava "široku" mirovnu konferenciju za rješavanje sukoba.

"Bliski istok je regija sa širokim izgledima za razvoj, ali rat još uvijek bijesni na njoj. Rat ne bi trebao trajati beskonačno. Pravda ne bi trebala zauvijek izostati", dodao je.

Xi je također rekao da Kina "podržava punopravno članstvo Palestine u UN-u i podupire širu, autoritativniju i učinkovitiju međunarodnu mirovnu konferenciju".

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura da Palestinci u Pojasu Gaze ne budu raseljeni sa svog ratom opustošenog teritorija.

"Ja pozivam međunarodnu zajednicu da odmah osigura dugoročnu humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i prekine izraelsku opsadu, te zaustavi svaki pokušaj prisiljavanja Palestinaca da nasilno napuste svoju zemlju", rekao je Sisi na forumu u Pekingu.

IzvorKlix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.