Putin odgovorio na najave sa Zapada:

ZAPRIJETIO EVROPI

Putin odgovorio na najave sa Zapada: "Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene"

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da bi evropske zemlje trebale preispitati svoje pozive da dopuste Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje za napad na njegovu zemlju.

"Dakle, ovi zvaničnici iz zemalja NATO-a, posebno oni sa sjedištem u Evropi, posebno u malim evropskim zemljama, trebali bi biti potpuno svjesni o čemu se radi", rekao je Putin.

Dodao je kako moraju posebno računati na jedan faktor.

"Trebaju imati na umu da su njihove male i gusto naseljene zemlje, što je faktor s kojim treba računati prije nego što počnu govoriti o udarima duboko u rusku teritoriju", zaprijetio je Putin.

Putinova upozorenja dolaze nakon što je nekoliko evropskih lidera reklo da Ukrajini treba dopustiti da napada ruske vojne ciljeve. Dok je Ukrajina veliki korisnik zapadne vojne potpore, američka ograničenja ipak nalažu da zemlji nije dopušteno izvoditi napade na rusko tlo.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za The Economist, u intervjuu objavljenom u petak, da bi zabrane trebalo ublažiti kako bi se Ukrajina mogla bolje braniti.

"Došlo je vrijeme da saveznici razmotre trebaju li ukinuti neka od ograničenja koja su stavili na korištenje oružja koje su donirali Ukrajini. Posebno sada kada se mnogo borbi odvija u Harkovu, blizu granice, kako bi se Ukrajini uskratila mogućnost korištenja ovog oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, to im čini vrlo teškim da se brane", rekao je Stoltenberg.

Ali takav potez, upozorio je Putin u utorak, mogao bi imati "ozbiljne posljedice" za Evropu.

"Ova beskrajna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ako se Evropa suoči s tim ozbiljnim posljedicama, šta će učiniti Sjedinjene Američke Države, s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?", kazao je Putin.

Stoltenberg nije jedini evropski čelnik koji vjeruje da bi Ukrajina trebala voditi borbu protiv Rusije.

"Prema ratnom pravu, to je savršeno moguće i nema protivrečnosti. Morate uravnotežiti rizik od eskalacije i potrebu da se Ukrajinci brane", rekao je u utorak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Borrellovi komentari ponavljaju stavove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je takođe pozvao na ukidanje ograničenja u utorak.

"Kako možemo objasniti Ukrajini da moraju zaštititi svoje gradove, ali da nemaju pravo napadati odakle rakete dolaze? Kao da im kažemo da vam dajemo oružje, ali ne možete se njime braniti", upitao je Macron.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.