Američki avion F-35 se srušio nakon polijetanja i potpuno izgorio
Foto: X

Američki avion F-35 se srušio nakon polijetanja i potpuno izgorio

Pilot američkih vazdušnih snaga povrijeđen je nakon što se katapultirao iz aviona F-35B koji se u utorak srušio u Albukerkiu u Novom Meksiku.

Avion, koji košta 135 miliona dolara, udario je o zemlju južno od Albuquerque International Sunporta oko 13:50 sati nakon što je napunio gorivo u vazdušnoj bazi Kirtland, prema KOB4 .

Pilot, jedina osoba u avionu, sigurno se katapultirao i prebačen je u bolnicu Univerziteta Novi Meksiko u stabilnom stanju, prema gradskoj vatrogasnoj službi i vojnim zvaničnicima.

Avion je letio iz pogona Lockheed Martina u mornaričkoj vazdušnoj rezervnoj stanici u Fort Vortu u Teksasu do baze vazdušnih snaga Edwards u Kaliforniji kada se srušio.

Na fotografijama s mjesta nesreće vidi se spaljena olupina aviona koja gori u polju pored ceste. Vazdišna baza Kirtland vodi istragu o nesreći.

Portparol baze rekao je za The Post da će više informacija biti objavljeno čim budu dostupne.

Ovo je druga nesreća vojnog aviona u Novom Meksiku u isto toliko mjeseci. U aprilu, F-16 Fighting Falcon - koji je svaki koštao oko 63 miliona dolara - srušio se u udaljenom području u blizini vazdušne baze Holoman u južnom dijelu države.

Pilot je zadobio lakše povrede nakon što se i on katapultirao iz aviona.

Smještena na južnom rubu Albukerkia, vazdušna baza Kirtland dom je 377 krila vazdušne baze, koja sprovodi nuklearne operacije i obučava i oprema ekspedicione snage. Tu se nalazi i Istraživačka laboratorija ratne avijacije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.