Okršaj na granici: U razmjeni vatre izraelske i egipatske vojske poginuo jedan vojnik
Foto: EPA-EFE

Okršaj na granici: U razmjeni vatre izraelske i egipatske vojske poginuo jedan vojnik

Egipatski vojnik ubijen je u ponedjeljak u razmjeni vatre s izraelskim snagama na prelazu Rafah na granici Egipta s Pojasom Gaze, javljaju izraelski mediji.

Još uvijek nema komentara egipatskih i izraelskih vlasti. O incidentu, koji su izraelski mediji opisali kao "neobičan", prvi je izvijestio izraelski Channel 13.

Izraelski medij Kan je objavio da je jedan egipatski vojnik ubijen u razmjeni vatre. Kanal 13 je saopštio da izraelska vojska istražuje incident.

Daily News Egypt, nezavisne egipatske novine na engleskom jeziku, citirale su neimenovane izvore kako su egipatski vojnici bili "pogođeni" masakrom u Rafi u nedjelju, u kojem je izraelsko bombardovanje dovelo do smrti 45 Palestinaca u kampu za raseljenje.

Izraelske snage zauzele su granični prijelaz Rafah ranije ovog mjeseca dok je vojska proširila kopnenu invaziju Gaze.

Okupacija prelaza povećala je napetosti između Egipta i Izraela, ugrozivši 45 godina mira između dviju zemalja koje su prethodno vodile četiri rata.

Izraelsko preuzimanje prelaza razljutilo je Egipat, koji inače blisko sarađuje s Izraelom u sigurnosnim pitanjima. Egipatski vojni izvor rekao je za Middle East Eye da "nije bilo operativne koordinacije" između Egipta i Izraela prije nego što je prelaz zauzet.

Sedam dana nakon što je Izrael upao na prelaz, Egipat je rasporedio dodatne oklopne transportere i vojnike na svoju granicu s Gazom u sjeveroistočnom Sinaju, prema Sinai Foundation for Human Rights.

Kairo je također odbio otvoriti granični prelaz s egipatske strane dok se izraelska vojska ne povuče, rekavši da je upravljanje prelazom isključivo egipatsko-palestinska stvar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.