Šta vam djeca nikada neće oprostiti: Izbjegavajte raditi ove stvari
Shutterstock

Šta vam djeca nikada neće oprostiti: Izbjegavajte raditi ove stvari

Jeste li se ikada pitali koji vaš potez bi mogao naročito teško pasti vašoj djeci? Iako roditelji mnoge stvari rade nenamjerno, one itekako ostavljaju trag na mališanima.

Naime, psiholozi smatraju da dvije stvari mogu toliko povrijediti djecu da će ih pamtiti čitav život. Na prvom mjestu su neispunjena obećanja.

Mnogi roditelji djeci obećavaju nagrade ako uspješno urade neki školski zadatak i slično. Međutim, kada ispune to što se traži od njih, odrasli im umjesto nagrade postave novi izazov.

Vama to možda djeluje bezazleno, ali ukoliko djetetu konstantno obećavate nešto što ne ispunjavate, ono će izgubiti povjerenje u vas zato što ste ga iznevjerili. Kada odraste, neće vam govoriti o ozbiljnim stvarima koje se događaju u njihovom životu zato što vam ne vjeruju.

Na drugom mjestu je nepoštovanje. Roditelji često nenamjerno škode svojoj djeci tako što ih zaboravljaju pohvaliti zbog nečega što su uradili.

Iz tog razloga je jako važno obratiti pažnju na sve što dijete postigne - dobru ocjenu u školi, uspjeh u bavljenju hobijem itd. Svakodnevno ohrabrujte djecu i nizat će sve veće uspjehe.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.