Šolc odbio da odgovori da li je Njemačka uhapsila Netanjahua po nalogu Međunarodnog krivičnog suda

Šolc odbio da odgovori da li je Njemačka uhapsila Netanjahua po nalogu Međunarodnog krivičnog suda

Njemački kancelar Olaf Šolc odbio je danas da odgovori da li će Njemačka izvršiti potencijalni nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Šolc je naveo da će o takvom nalogu odlučivati veće sudija koje će “imati na umu da je Izrael demokratska država sa jakim i nezavisnim sudstvom”, prenosi Times of Israel.

Vlada Šolca je juče bila pod oštrom kritikom Izraela nakon što je njen portparol izjavio da bi Njemačka “naravno” izvršila potencijalni nalog MKS.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Izraela Joava Galanta zbog ”izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u sukobu”.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea. Njih trojica terete se ”za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade”.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.