Saudijski princ nabavio najveću jahtu za ribolov u svijetu
Foto: Vripack Yacht Design Studio

Saudijski princ nabavio najveću jahtu za ribolov u svijetu

Nizozemsko brodogradilište Royal Huisman izgradilo je najveću jahtu za ribolov u svijetu. Duga je 52 metra, ima čak šest paluba a vrijedi 70 miliona dolara.

Prema insajderskim informacijama naručio ju je Turki bin Muqrin bin Abdulaziz, 50-godišnji nećak saudijskog kralja Salmana. Princ je pilot helikoptera i aviona, preduzetnik i izvršni direktor vazduhoplovne akademije Rabigh Wings.

Jahta Special One je namijenjena primarno big game fishingu – lovu velikih riba kao što su tune, sabljarke, morski psi i druge.

Baš kao i druge jahte za ribolov, i ova ima prostrani kokpit na krmi i flybridgeve koji omogućuju uočavanje ribe i manevrisanje brodom. Mnogi će reći kako se prilikom osmišljavanja ovog broda malo i pretjeralo s njegovom visinom.

Maksimalna brzina mu je impresivnih 35 čvorova. Može primiti 12 gostiju i osam članova posade. Za dizajn eksterijera i interijera jahte bio je zadužen Vripack Yacht Design Studio. Fotografije interijera nisu objavljene, no navodi se kako je prilično luksuzan.

SuperYachtTimes navodi da je Special One deseta po veličini među jahtama koje je izgradilo brodogradilište Royal Huisman i 876. po veličini jahta u svijetu. Najveća je od svih jahti namijenjenih ribolovu.

Izvor Forbes

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.