Saučešće uputili EU, Rusija, Kina i zvaničnici brojnih zemalja
Zastava na pola jarbola ispred Ambasade Irana u Pekingu (Foto: Guliver/AP Photo/Andy Wong)

Saučešće uputili EU, Rusija, Kina i zvaničnici brojnih zemalja

Predsjednici i drugi zvaničnici brojnih zemalja uputili su danas izraze saučešča povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, među kojima su i predstavnici Evropske unije (EU), Rusije, Kine, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Turske.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera koji je nestao juče popodne dok je nadlijetao planinsku i šumovitu oblast na sjeverozapadu zemlje u teškim vremenskim uslovima sa kišom i gustom maglom, potvrdili su jutros iranski zvaničnici.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel uputio je iskreno saučešće u ime EU zbog pogibije iranskog predsjednika Raisija, njegovog ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i drugih članova njihove delegacije i posade u padu helikoptera, i poručio preko mreže Iks da su im misli sa njihovim porodicama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je poštu poginulom iranskom predsjedniku opisujući ga kao "izuzetnog političara" i "istinskog prijatelja" Rusije u telegramu saučešća upućenom Iranu koji je objavio Kremlj.

"Ebrahim Raisi bio je izuzetan političar... Kao istinski prijatelj Rusije on je dao neprocjenjiv lični doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših zemalja i uložio velike napore da ih dovede do nivoa strateškog partnerstva", piše u saučešću ruskog predsjednika.

Kineski predsjednik Si Đinping je napisao da je smrt Raisija "veliki gubitak za iranski narod".

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je na konferenciji za novinare da je vijest o pogibiji iranskog predsjednika "duboko rastužila" Tursku i da ona "dijeli bol iranskog prrijateljskog i bratskog naroda" .

Sirijski predsjednik Bašar al Asad je u izjavi saučešća proglasio "solidarnost" sa Teheranom, i ukazao da su "radili zajedno sa pokojnim predsjednikom da strateške veze koje vezuju Siriju i Iran uvijek ostanu prosperitetne".

Pakistan je proglasio danas dan žalosti poslije vijesti o pogibiji iranskog predsjednika i članova delegacije.

"Pakistan će obilježiti dan žalosti i spustiti zastavu na pola koplja" u solidarnosti sa Iranom, "bratskom" zemljom, napisao je pakistanski premijer Šaban Šarif na društvenoj mreži Iksi i dodao da će "ogromna iranska nacija prevazići ovu tragediju sa uobičajenom hrabrošću".

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je "duboko rastužen i šokiran zbog tragičnog nestanka" iranskog predsjednika Raisija i poručio da je Indija "Uz Iran u ovom trenutku tuge".

Libanski Hezbolah uputio je saučešće iranskim vođama poslije objave o pogibiji iranskog predsjednika opisujući ga kao "zaštitinika pokreta otpora" protiv Izraela u regionu", i njihovog velikog brata.

Islamistički pokret Hamas je takođe uputio saučešće iranskom narodu i pozdravio poginulog predsjednika kao nekog ko je pružao "podršku palestinskom otporu".

Hamas je cijenio "podršku palestinskom otporu i neprekidnim naporima solidarnosti" sa Palestincima od početka rata sa Izraelom u Gazi 7. oktobra, piše u saopštenju tog palestinskog pokreta.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, dvije susjedne zemlje, uputile su sučešće Iranu.

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su ponovo uspostavili veze sa Teheranom poslije višegodišnjih tenzija poručili su da su "solidrana sa Iranom u ovim teškim trenutcima".

U poruci emira Katara Tamima ben Hamada al Tanija izrečeno je iskreno saučešće "vladi i narodu Islamske republike Iran".

Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija dugo su imali teške odnose sa Iranom, koji podržava suprotstavljene strane u regionalnim sukobima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.