Zašto nije bilo poziva upomoć iz helikoptera koji je prevozio Raisija:
Foto: X

Zašto nije bilo poziva upomoć iz helikoptera koji je prevozio Raisija: "Pilot ima dva zadatka"

U padu helikoptera u sjeverozapadnom Iranu poginuli su predsjednik Irana Ebrahim Raisji, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i još sedam drugih putnika.

Ekspert za avijaciju Kyle Bailey rekao je za Al Jazeeru da nedostatak poziva upomoć pilota helikoptera ili drugog člana letačke posade ne ostavlja nikakvu sumnju da su se suočili s "ozbiljnim problem upravljivosti".

Rekao je da ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem usred leta, prvi zadatak pilota je "održati let letjelice, a onda će komunikacija biti drugi".

Bailey je dodao: "U osnovi nismo vidjeli nikakvu komunikaciju... jer je pilot vjerojatno bio toliko fokusiran na slijetanje helikoptera ili njegovo držanje na nebu."

Analitičar je također objasnio šta se dogodilo s helikopterom.

"Na osnovu toga što je helikopter pronađen u dva dijela zaključuje se da je repni rotor najvjerojatnije odsječen, a to bi bila posljedica udarca lopatice glavnog rotora u rep".

Rekao je da bi to moglo biti uzrokovano aerodinamičkim silama stvorenim dok je pilot manevrirao da spusti helikopter ili možda zbog tehničkog problema.

Druga je mogućnost, rekao je, kvar repnog rotora.

"Ako vidimo to spiralno kretanje gdje se helikopteri okreću za 360 stepeni, u smjeru kazaljke na satu ili suprotno od njega, to bi moglo značiti da je repni rotor otkazao i bio bi izvan kontrole".

Bailey je rekao da su nepovoljni vremenski uslovi i planinski teren također mogli pridonijeti fatalnoj nesreći.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.