Hosein Amir Abdolahijan – školovani diplomata i ambasador

Hosein Amir Abdolahijan – školovani diplomata i ambasador

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem, obavljao je tu funkciju od 2021. godine.

Prije toga obavljao je visoke funkcije u iranskoj vlasti.

Hosein Amir Abdolahijan rođen je 1964. godine u Damganu. Na Univerzitetu u Teheranu diplomirao je diplomatske odnose, gdje je kasnije dobio i master i doktorsku diplomu iz iste oblasti.

U iranskoj administraciji obavljao je brojne funkcije. Prije imenovanja šefa diplomatije, bio je specijalni asistent predsjednika iranskog parlamenta za međunarodna pitanja i generalni direktor Islamske savjetodavne skupštine za međunarodna pitanja.

Bio je i na važnim funkcijama u organizacijama za podršku Palestini, a podržavao je i Pokret otpora koji je povezan sa Hezbolahom.

Od 2007. do 2010. bio je ambasador Irana u Bahreinu za vrijeme mandata Mahmuda Ahmadinedžada.

Za zamjenika šefa diplomatije za arapska i afrička pitanja imenovan je 2011. godine, a na toj funkciji se zadržao do 2016.

Bio je u bliskim odnosima sa Kasemom Solejmanijem, jednim od najuticajnijih iranskih generala koji je početkom 2020. godine ubijen u napadu američkih dronova na Bagdad.

Za ministra spoljnih poslova izabran je 2021. godine. Održao je pet rundi dijaloga sa Saudijskom Arabijom s kojom je Iran prekinuo diplomatske veze 2016. godine.

Nakon dugih razgovora obje strane su navele da su otvorene za više dijaloga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.