Komšije znaju kako: Sa aerodroma u Tirani letjele 53 hiljade putnika iz Crne Gore

Komšije znaju kako: Sa aerodroma u Tirani letjele 53 hiljade putnika iz Crne Gore

Podaci aerodroma u Tirani pokazuju da desetine hiljada crnogorskh građana godišnje u svijet leti sa njihove piste. Sagovornici Nove su ocijenili da iako zbog više parametara poslovanje naših aerodroma u susjedstvu nije lako porediti činjenica je da Crna Gora čini vrlo malo da aerodromi u Podgorici i Tivtu budu konkurentniji i da kao turistička destinacija ima bolje avio konekcije.

Preko međunarodnog aerodroma u Tirani tokom 2023. letjele su 53.000 putnika iz Crne Gore, a projekcije su da će ove godine ova brojka biti veća.

Iz jedne podgoričke turističke agencije navode da 50 odsto avio aranžmana realizuju preko aerodroma u Tirani.

“Ali ne smatramo da je to neki preveliki problem niti da je to SAD neko posebno čudo jer treba sagledati činjenicu da Crna Gora ima 600.000 stanovnika i da mi sa tim brojem stanovnika nismo baš neka destinacija gdje bi previše aviona za previše stranaca moglo da poleti”, kazali su iz jedne podgoričke turističke agencije.

Da sve više građana Crne Gore bira da svijet leti preko Tirane potvrđuju i taksi službe.

“Svake godine sve više i više naši građani putuju kako turistički tako i poslovno za Tiranu. Što se tiče njihovog aerodroma i putne infrastrukture evidentno je da je sve bolja i bolja. Temeljno su to radili, od njihovog Hani hot graničnog prelaza, rekonstruisan je kapaciteti povećani i brži je prolazak kroz granicu”, rekao je Darko Rajković iz jednog taksi udruženja.

Upitan koliko novca Crna Gora gubi zbog konkurentnijih aerodroma ekonomski analitičar Novak Svrkota kaže da ne zna za Crnu Goru ali ti građani dodatno štede novac kad idu preko Tirane.

“Ono što mi treba zapitamo, je priča da nam je turizam glavna grana, a imamo na podgoričkom aerodromu mali putnički terminal. Da li je to terminal koji može da opsluži jednu zemlju, ako nam je turizam na prvom mjestu”, rekao je Svrkota.

U poređenju aerodroma u Crnoj Gori i onog u Tirani mora se uzeti u obzir da uz veći broj stanovnika Albanija ima veću dijasporu te da ne čudi što su uz veliku posvećenost uspjeli da po statistici putnika nadmaše i aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Izvor: nora.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.