UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
Ilustracija

UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji

Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti u petak je zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 miliona eura.

Kako proizlazi iz sudskog spisa, ova odluka donesena je na osnovu tužbe firme za upravljanje projektima Ruskimaljans, prenosi Politika, pozivajući se na Kommersant.

Pljenidbom su izrečene vrijednosne papire u vlasništvu banaka UniCredit AG i UniCredit AD (sa sjedištem u Minhenu), te nekretnine i novčana sredstva na svim bankovnim računima otvorenim na ime tih kreditnih institucija, prenosi SEEbiz.

Ruskimalyans je podnio tužbu protiv UniCredit banke u avgustu prošle godine tražeći isplatu 45,7 milijardi rubalja odnosno oko 463 miliona EUR po bankovnim jamstvima prema ugovoru s njemačkom inženjerskom firmom Linde.

Prije toga kompanija je podnijela zahtjeve protiv još dvije njemačke banke - Deutsche Bank i Commerzbank, a iznos potraživanja bio je 24 milijarde rubalja odnosno 242 miliona eura i devet milijardi rubalja odnosno 91 milion eura.

Njemačke banke bile su jamci posla između Ruskimaljansa i Lindea, bivšeg izvođača radova na projektovanju, nabavci opreme i izgradnji kompleksa za preradu gasa u gradu Ust-Luga u blizini Sankt Peterburga.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.