Venecijanska komisija o zakonima o SDT-u i Državnom tužilaštvu: Većina ključnih preporuka nije ispoštovana

HITNA MIŠLJENJA OBJAVLJENA DANAS

Venecijanska komisija o zakonima o SDT-u i Državnom tužilaštvu: Većina ključnih preporuka nije ispoštovana

Venecijanska komisija objavila je danas hitna mišljenja na izmjene i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu i Zakona o državnom tužilaštvu, pozdravljajući inicijativu unapređenja ovih akata, ističući pak da većina ključnih preporuka datih u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i ostaje na snazi.

U hitnom mišljenju o Zakonu o Specijalnom državnom tužilaštvu se podsjeća na ključne preporuke iz 2015. godine.

To su, kako preciziraju, povećanje garancija odgovornosti, uključujući sudsko preispitivanje tužilačkih mjera, kako bi se minimizirao rizik od zloupotrebe i/ili političkog pritiska.

Preporuka Venecijanske komisije je i da se preciziraju kriterijumi i procedure za zapošljavanje specijalnih tužilaca i drugog osoblja, uključujući policijske službenike, njihov nadzor i operativnu podređenost, disciplinske postupke, mjere zaštite od neopravdanog miješanja, međuinstitucionalni odnosi, uključujući i policiju, te ovlašćenja specijalnih tužilaca u odnosima sa drugim institucijama.

Venecijanska komisija predlaže i da se obezbijedi da su sve potrebne garancije za zaštitu podataka o ličnosti predviđene zakonom u skladu sa evropskim standardima. 

Ovo tijelo Savjeta Evrope predlaže i da se precizira nadležnost SDT-a  za podsticanje nedozvoljenog uticaja i aktivnog podmićivanja kako bi se izbjeglo preklapanje sa nadležnostima drugih državnih tužilaštava.

- Predlažemo da se u član 3 Nacrta zakona uvrste sve relevantne kategorije na listu "visokih javnih funkcionera" (predviđenih, na primjer, u Krivičnom zakoniku i drugim povezanim zakonima koji se tiču konkretnih finansijskih tijela uspostavljenih u procesu evropskih integracija i tako dalje), kao i da se osmisli odgovarajuća strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u - navodi se u dokumentu.

Venecijanska komisija poziva organe vlasti da u potpunosti iskoriste prethodne preporuke kako bi Specijalnom državnom tužilaštvu pružili neophodnu autonomiju, garancije funkcionalnosti i odgovornosti. 

- Komisija takođe poziva vlasti Crne Gore da osiguraju sveobuhvatan dijalog sa glavnim akterima i civilnim društvom u daljim fazama zakonodavnog procesa - istakli su u saopštenju.

U hitnom mišljenje u odnosu na unapređenje Zakona o državnom tužilaštvu pozdravlja se činjenica da se nacrt zakona bavi nekim prethodnim preporukama u vezi sa izborom Tužilačkog savjeta i modalitetima imenovanja privremenog TS, pojašnjavanjem obaveza izvještavanja i pružanjem garancija za razrješenje članova ovog tijela.

- Komisija takođe pozdravlja nove odredbe koje se odnose na transparentnost rada Tužilačkog savjeta i etiku. Komisija, međutim, takođe napominje da većina ključnih preporuka u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi - navodi se u dokumentu.

Venecijanska komisija skreće pažnju nadležnim organima na neriješene ključne preporuke, a to su da treba precizirati da će aktuelni sastav Tužilačkog savjeta nastaviti sa radom do isteka njegovog mandata, da se razjasni kriterijume podobnosti za članove TS, da treba poboljšati tranzicioni model za dalju depolitizaciju Tužilačkog savjeta i osmisliti proceduru kako bi se provjerilo da li se kriterijumi nekvalifikovanosti i dalje ispunjavaju tokom mandata članova TS i poboljšao proces nominovanja članova iz nevladinog sektora.

- Preporučljivo je pronaći održivije rješenje i opisati sastav Tužilačkog savjeta i način izbora njegovih članova u samom Ustavu,  kao što je slučaj sa Sudskim savjetom - ističu iz Venecijanske komisije.

Predlažu i da se predvidi da se u zakonu izričito navede pravo žalbe na odluke o prinudnom premještaju i bliže naznake kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke.

- Treba unaprijediti obim i kriterijume vrednovanja rada u skladu sa evropskim standardima, razjasniti proceduru i kriterijume etičke i disciplinske odgovornosti, te da se razjasni postupak razrešenja članova Tužilačkog savjeta i rukovodioca državnog tužilaštva - navodi se u dokumentu.

Venecijanska komisija podstiče vlasti da olakšaju pristup teorijskom dijelu obuke mladim stručnjacima iz svih djelova zemlje i da usklade početno trajanje obuke i program sa evropskim standardima. 

- Ove preporuke se uglavnom ponavljaju. Kroz svojih osam prethodnih mišljenja usvojenih u periodu od 2008. do 2021. godine Venecijanska komisija je dala niz preporuka. Kompletna lista ključnih preporuka je priložena ovom hitnom daljem mišljenju. Komisija poziva vlasti da u potpunosti iskoriste te preporuke kako bi konsolidovali zakon i pružili Državnom tužilaštvu neophodne održive garancije, štiteći ga od korporativizma i politizacije - poručili su iz ovog tijela.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.