Zajednička izjava lidera Zapadnobalkanske šestorke: Jedan region, zajednička vizija

Zajednička izjava lidera Zapadnobalkanske šestorke: Jedan region, zajednička vizija

Prateći naš prioritet da se postepeno pridružimo Jedinstvenom tržištu EU, ZB6 i EK će zajedno raditi na pripremi Sporazumâ o ocjenjivanju usaglašenosti i prihvatanju (ACAA) i na uspostavljanju Akademije za Jedinstveno tržište, koja će obezbijediti da svaki od pojedinačnih sistema ZB6 bude potpuno usklađen sa onima iz EU

Jedan region, zajednička vizija. To je poruka sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je održan u Kotoru.

Lideri su usvojili zajedničku izjavu koju prenosimo u cjelosti

1. Prepoznajući stalne i ozbiljne bezbjednosne izazove u okviru aktuelnih geopolitičkih okolnosti, a posebno ruske agresije na Ukrajinu, mi, lideri ZB6, ponovo naglašavamo svoju posvećenost da nastavimo sa saradnjom u našem regionu i iskoristimo obnovljeni zamah u politici proširenja EU.

2. Pozdravljajući usvajanje od strane Evropskog parlamenta i Savjeta EU Instrumenta za reformu i rast, koji će dodatno podstaći pristupni put Zapadnog Balkana ka EU, pružanjem dodatne finansijske pomoći nakon sprovođenja temeljnih reformi.

3. Shodno tome, u sinergiji i saradnji sa našim partnerima iz EU, priprema odgovarajućih Reformskih agendi Zapadno Balkanske šestorke je na dobrom putu u cilju postizanja ključnih socio-ekonomskih reformi uz unaprjeđenje demokratije, osnovnih vrijednosti i vladavine prava kao preduslova stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana.

4. Sa perspektivom Novog plana rasta za Zapadnobalkansku šestorku, posvećeni smo prihvatanju mogućnosti koje ova inicijativa pruža za region; naš cilj je da pojednostavimo ekonomsku i socijalnu transformaciju naših društava, utirući put za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, dok ostajemo posvećeni održavanju principa pristupanja zasnovanog na zaslugama tokom ovog procesa.

5. Uvažavajući opipljive rezultate Zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT) kao pokretača unutarregionalne trgovine i pokretača ekonomske integracije u regionu Zapadnog Balkana. Mi, lideri Zapadnobalkanske šestorke, ostajemo posvećeni završetku prve iteracije Akcionog plana za ZRT koji se završava 2024. godine i pozivamo na punu implementaciju prošlih sporazuma postignutih u njegovom kontekstu. Obavezujemo se da ćemo odobriti novi Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište za period 2025-2028. na Samitu lidera Berlinskog procesa 2024. Ova nova faza ZRT-a djeluje kao odskočna daska ka Jedinstvenom tržištu EU u mnogim sektorima, otključavajući ekonomski potencijal regiona, stvarajući mogućnosti za naš privatni sektor i (MSP), kao i za radnike.

6. Druga iteracija Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište će se nadovezati, ali ne ograničavajući se na, postojeće prioritetne oblasti ZRT-a, kao što su slobodno kretanje roba, slobodno kretanje usluga, horizontalne trgovinske mjere, razvoj ljudskog kapitala, omogućavanje bolje poslovne klime i konkurentnosti, te digitalna transformacija. Pozivamo Savjet za regionalnu saradnju i CEFTA-u da koordiniraju, u bliskoj saradnji sa regionalnim organizacijama, institucijama EU, regionalnim civilnim društvima i međunarodnim finansijskim institucijama, kao i nadležnim organima ZB6, da pripreme akcioni plan za novu fazu Zajedničkog regionalnog tržišta, uključujući vremenski okvir za implementaciju i mjerljive rezultate. Pozivamo Savjet za regionalnu saradnju i druge regionalne aktere da nastave sa podrškom i olakšaju učešće parlamenata u Berlinskom procesu i drugim programima regionalne integracije.

7. Svjesni njenog značaja za ubrzanu konvergenciju, posvećeni smo ispunjavanju svih preduslova za pridruživanje Jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), kao što je navedeno u Tiranskoj deklaraciji od 29. februara. U ovom nastojanju, Evropska komisija će pružiti neophodnu i brzu pomoć kako bi se izvršilo prvo pristupanje SEPA-i iz regiona, već do kraja 2024. godine.

8. Prepoznajući potrebu za poboljšanjem slobodnog kretanja roba, ZB6, Sekretarijat CEFTA-e i Transportna zajednica će finalizovati i implementirati mapu puta Zelenih Traka, uključujući kroz poboljšanu unutarregionalnu trgovinu unutar Zapadnog Balkana, poboljšanu carinsku saradnju između Zapadnog Balkana i EU i modernizaciju graničnih/zajedničkih prelaza (GP).

9. S obzirom na značaj efikasnog mehanizma za rješavanje trgovinskih sporova, prepoznajemo značaj završetka pregovora o CEFTA Dodatnom protokolu 7 o rešavanju sporova, sa ciljem predstavljanja sporazuma na predstojećem samitu Berlinskog procesa. U tom cilju će CEFTA osigurati jednak tretman svih strana.

10. Štaviše, u skladu sa Sveobuhvatnom mapom puta, biće pripremljeni ciljani dokumenti koji će se baviti prethodno odabranim prioritetnim graničnim prelazima. Pored toga, i nadovezujući se na Mapu puta, lideri su izrazili punu podršku uspostavljanju Regionalnog programa za pojednostavljenje trgovine i transporta, kako bi se omogućilo približavanje regiona Jedinstvenom tržištu EU smanjenjem trgovinskih barijera i troškova i poboljšanjem efikasnosti transporta između ZB6 i EU. Program će sprovoditi Svjetska banka u bliskoj saradnji sa Transportnom zajednicom, CEFTA-om i Evropskom komisijom, u tandemu sa Programom za bezbjedni i održivi transport EU.

11. Prateći naš prioritet da se postepeno pridružimo Jedinstvenom tržištu EU, ZB6 i EK će zajedno raditi na pripremi Sporazumâ o ocjenjivanju usaglašenosti i prihvatanju (ACAA) i na uspostavljanju Akademije za Jedinstveno tržište, koja će obezbijediti da svaki od pojedinačnih sistema ZB6 bude potpuno usklađen sa onima iz EU.

12. U cilju doprinosa industrijskoj konkurentnosti i jačanju otvorene strateške autonomije EU, zainteresovane strane iz ZB6 pridružile su se Alijansi za kritične ljekove. Kao članice Alijanse, ZB6 teže da igraju aktivnu ulogu u jačanju i diversifikaciji lanaca snabdijevanja kritičnim ljekovima u EU, na kraju povećavajući napore za sprječavanje i efikasno rješavanje nestašica.

13. Potvrđujući našu opredijeljenost ka kontinuitetu ove plodonosne saradnje, sa zadovoljstvom najavljujemo da će se sljedeći sastanak lidera Zapadnobalkanske šestorke o Planu rasta održati u Bosni i Hercegovini. Svjesni da se uspješna implementacija Plana rasta i naš ekonomski napredak mogu postići samo dobrom saradnjom, demokratskim napredovanjem, usklađivanjem sa politikama, vrijednostima i standardima EU, spremni smo za narednu fazu naše saradnje, koja će nas postepeno voditi ka efikasnom Zajedničkom regionalnom tržištu koje je dobro integrisano u Jedinstveno tržište EU.

14. U cilju poboljšanja digitalne povezanosti, ZB6 i EK će zajedno raditi na integraciji regiona u tzv. usluge povjerenja u EU kada domaće zakonodavstvo bude u skladu sa uslugama elektronske identifikacije, autentifikacije i povjerenja (eIDAS), i kada domaći novčanici digitalnog identiteta budu razvijeni kao individualni novčanici digitalnog identiteta i postanu interoperabilni na regionalnom nivou. Ovo bi omogućilo Zapadnom Balkanu da bude dio EU Novčanika za digitalni identitet.

15. Zapadnobalkanska šestorka je posvećena intenziviranju napora na praćenju prošlih obaveza i preduzetih aktivnosti u okviru Berlinskog procesa, uključujući punu primjenu Sporazumâ o mobilnosti. Pojedinačno, potrebno je da se marljivo pozabavimo i eliminišemo prepreke zajedničkim interesima koji proizilaze iz ove agende, za koju prepoznajemo da je u krajnjoj liniji od koristi za naše građane, ekonomski prosperitet i evropsku integraciju našeg regiona. U tom cilju, obavezujemo se da ćemo obezbijediti potpuno funkcionalne regionalne institucije kako bismo unaprijedili naše Zajedničko regionalno tržište i pripremili se za bližu integraciju u Jedinstveno tržište EU.

16. Vođeni željom za jačanjem regionalne bezbjednosti, unaprijeđenja finansijskog integriteta i jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala, lideri Zapadnobalkanske šestorke izražavaju interesovanje da istraže mogućnosti saradnje sa novom Upravom za borbu protiv pranja novca Evropske unije (AMLA).

Izvor:Aktuelno.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.