Pilav: Presuda – potvrda da su se u Pljevljima dešavala fašistička orgijanja i divljanja

Pilav: Presuda – potvrda da su se u Pljevljima dešavala fašistička orgijanja i divljanja

PRAVDA: Apelacioni sud osudio Pljevljaka Gorana Kneževića za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, 31. avgusta 2020. godine, napadom na sugrađane

Poražavajuće je to što za sudiju bjelopoljskog Višeg suda Ivana Adamovića ovaj slučaj nije bio za konačni osuđujući ishod. Ipak, zahvaljujući Apelacionom sudu, istina je izašla na vidjelo i ovom presudom se šalje jasna poruka, prvenstveno ka onim funkcionerima i pojedincima koji su svojim izjavama odobravali i podržavali ovakve i slične i napade, izjavljujući kako se ništa nije desilo u Pljevljima, kao i prema onima koji su ovakve napade sprovodili, da neće proći nekažnjeno – kazao je Pobjedi Emir Pilav

Skoro četiri godine od brutalnog napada na oca i sina Nuriju i Emira Pilava u Pljevljima, na koje je nasrnula nekolicina sugrađana koji su 31. avgusta 2020. godine slavili pobjedu proruskih i prosrpskih političkih snaga na izborima održanim dan ranije, poslije dvije oslobađajuće presude jednom od napadača koji se jedini našao na optuženičkoj klupi, konačno je Apelacioni sud u petak, 19. aprila, oglasio krivim Pljevljaka Gorana Kneževića i osudio ga na osam mjeseci zatvora.

Knežević ima pravo žalbe, a osuđen je za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

Sa sinom i rođakom, Knežević je 31. avgusta, u kafani u kojoj su sjedjeli Pilavi, fizički nasrnuo na njih, uz prijetnju: „Selićete se, neće vas više biti ovdje“.

– Presuda Apelacionog suda je potvrda onog o čemu smo pričali sve ove godine, da su se u Pljevljima tokom tih dana dešavala nacionalistička i fašistička orgijanja i divljanja i da takvi slučajevi treba da budu strogo kažnjeni – kazao je za Pobjedu Emir Pilav.

Zadovoljni su presudom, ali, kako ističe, i zabrinuti zbog toga što je proces trajao ovoliko dugo.

– Poražavajuće je to što za sudiju bjelopoljskog Višeg suda Ivana Adamovića ovaj slučaj nije bio za konačni osuđujući ishod. Da je Adamović postupao objektivno i zakonski, proces ne bi trajao ovoliko. Ipak, zahvaljujući Apelacionom sudu, istina je izašla na vidjelo i ovom presudom se šalje jasna poruka, prvenstveno ka onim funkcionerima i pojedincima koji su svojim izjavama odobravali i podržavali ovakve i slične napade, izjavljujući kako se ništa nije desilo u Pljevljima, kao i prema onima koji su ovakve napade sprovodili, da neće proći nekažnjeno – naglašava Pilav.

On očekuje i da će institucije preispitati postupanje pljevaljske policije tih dana, određenih službenika i načelnika.

– Nadam se da će se utvrditi istina o njihovom udjelu u zataškavanju i neprofesionalnom djelovanju u našem slučaju, o čemu se izjasnio i Savjet za građansku kontrolu rada policije i u izvještaju ukazao na mnoge bitne propuste u radu policije tokom dešavanja 2020. godine u Pljevljima – zaključuje Emir Pilav.

Sudija Adamović dva puta je oslobađao Kneževića odgovornosti da je Pilave napao iz mržnje, čak je i zaključio da otac i sin nijesu napadnuti zato što su druge vjere i nacije, uz obrazloženje da nema dokaza.

Emir Pilav ranije je Pobjedi kazao da mu je drago što Apelacioni sud nakon druge ukidajuće presude predmet nije vratio sudiji Adamoviću, „jer je tokom cjelokupnog procesa kršio zakon i procedure, sudeći pristrasno“.

– Svakako, ono što je kuriozitet dvije istovjetne Adamovićeve presude, ipak je njegov pokušaj da dokaže kako moj otac i ja nije trebalo da budemo napolju tog dana kada su naši sugrađani slavili izbornu pobjedu svojih partija, jer, eto, mi nijesmo slavljenici – podsjetio je ranije Pilav.

Pljevaljski Muslimani i Bošnjaci ponovo žive u strahu u svom gradu, a nakon što su vlast u Crnoj Gori 2020. osvojile proruske i prosrpske partije. Nakon njihove izborne pobjede Pljevlja su osvanula sa direktnim porukama mržnje sugrađanima druge vjere i nacije – „Selite se Turci“, „Nož, žica, Srebrenica“, dok je na prostorijama Islamske zajednice razbijeno staklo na vratima i ubačena poruka na kojoj je pisalo „Polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“...

Dvije noći i dva dana slavljenici su u kolonama automobila prolazili kroz naselja u kojima pretežno žive Muslimani/Bošnjaci prijeteći im i poručujući da se sele.

Jedna takva kolona, kako smo pisali, zaustavila se 31. avgusta ispred kafane u kojoj su sjedjeli Pilavi. Iz jednog od automobila dozivali su Emira Pilava, a onda su izašli iz vozila i nasrnuli na njega i njegovog oca.

Optužnica je spala na Gorana Kneževića, koji je okrivljen da je javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti Emira i Nuriju Pilava.

- Na način što je na terasi jednog ugostiteljskog objekta koji se nalazi u Ulici kralja Petra na kojoj su sjedjeli oštećeni i još nekoliko lica uputio riječi: „Selićete se, neće vas više biti“ – piše u optužnici.

U žalbi na Adamovićevu oslobađajuću presudu zastupnik Pilava, advokat Kasim Dizdarević upozorio je da je sudija Adamović sebi dao nedopustivo pravo da u presudi iznosi svoje viđenje „kako onoga što se dešavalo kritičnog dana, tj. 31. 8. 2020. godine, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori“, navodeći „da je jedna grupacija proslavljala rezultate izbora, u kojoj su bili okrivljeni Goran Knežević, kao i njegov sin Darko i sinovac Vladan“, a da oštećeni Emir Pilav „nije imao razloga da slavi rezultate izbora održanih prethodnog dana“.

- Navod obrazloženja da se sud opredijelio „u pravcu razumijevanja razloga obraćanja svjedoka Darka Kneževića oštećenom Pilav Emiru“ više je nego očigledno da se postupajući sudija u pobijanoj presudi nije bavio činjenicama i pravom, već se bavio politikom i što je još gore otvoreno pokazuje razumijevanje za političku grupaciju koja slavi rezultate parlamentarnih izbora, a što je direktno na štetu oštećenih Pilav Emira i Pilav Nurije – naglasio je Dizdarević u žalbi, u kojoj je ocijenio da je još samo falilo da sud oglasi krivima Pilave.

Nacionalna i vjerska netrpeljivost i mržnja posebno su izraženi u Pljevljima, gdje je meta brutalnog fizičkog nasilja bila i svjetski priznata mirovna aktivistkinja Sabina Talović. Na nju je, u novembru 2021, u centru grada, nasrnuo sugrađanin, samozvani četnik Zorislav Leković, zvani Zenga, i pokušao da je udavi?!

Institucije su namjeravale da zataškaju i ovaj napad, ali je, zahvaljujući prvenstveno oštroj reakciji Akcije za ljudska prava, slučaj na kraju procesuiran kao izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

U decembru 2021. ekipa Pobjede, dok je lokalnu vlast u ovom gradu još držala Demokratska partija socijalista, a predsjednik Opštine bio Igor Golubović, svjedočila je njegovom relativizovanju događaja u Pljevljima. Tih dana na fasadama više zgrada, među kojima i zgradi u kojoj su kancelarije pljevaljskog komunalnog preduzeća „Čistoća“, osvanuli su grafiti sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali Golubović je ocijenio da nije na njima da se bave uklanjanjem grafita, čak optužujući Muslimane/Bošnjake da i oni na isti način odgovaraju „srpskoj strani“. Golubović je ubrzo smijenjen, a na izborima promijenjena i lokalna vlast koja je sada u rukama proruskih i prosrpskih stranaka.

Predsjednik Opštine je Dario Vraneš, proruski i prosrpski aktivista, zagovornik četničke ideologije, čovjek koji konstantno unižava državu Crnu Goru i ruši antifašističke temelje naše zemlje. On ima većinsku podršku lokalnog parlamenta.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.