Preminuo Brano Mićunović

Preminuo Brano Mićunović

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas, saznaje Portal RTCG.

Rođen je 1953. godine u Nikšiću. 

Imao je razgranati građevinski biznis u Crnoj Gori. Bio je u vlasničkoj strukturi firme Džek pot, koja se bavi organizacijom igara na sreću.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija na listu sankcionisanih sa zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodala je prošle godine deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima je bio i Mićunović.

"Branislav 'Brano' Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. Mićunović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito", navodilo se u saopštenju Vlade SAD tada.

Kao rezultat te akcije, sva imovina i interesi u imovini označenih osoba, koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC-u.

"Osim toga, sve kompanije koje su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u ukupnom iznosu, 50 odsto ili više od jedne ili više blokiranih osoba takođe su blokirane. Sve transakcije od strane osoba iz SAD-a koje uključuju bilo koju imovinu ili interese u imovini označenih ili drugih blokiranih osoba su zabranjene, osim ako nisu odobrene opštim ili specifičnim dozvolama OFAC-a, ili izuzećem. Zabrane uključuju davanje bilo kakvih priloga ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od, za ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvih priloga ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od takvih osoba. Pored toga, finansijske institucije i druge osobe koje se angažuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima mogu biti izložene sankcijama ili biti predmet izvršnih mjera", tvrdilo se u saopštenju.

Izvor:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.