DPS: Iniciraćemo kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

DPS: Iniciraćemo kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) poručili su da će tražiti da se pred skupštinskim Odborom za bezbjednost saslušaju potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Aleksa Bečić, vrhovni državni tužilac Miodrag Marković i specijalni državni tužilac Vladimir Novović, zbog svih okolnosti koje su pratile jučerašnju akciju SDT-a u Agenciji za sprečavanje korupcije.

“Imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile jučerašnju akciju SDT-a u Agenciji za sprečavanje korupcije, posebno u kontekstu činjenice da je na stranicama medijskog koncerna Vijesti hapšenje direktorice te institucije najavljeno satima prije nego što je privedena, kao i da je potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Aleksa Bečić pozdravio hapšenje direktorke ASK-a, koje nije potvrđeno od strane nadležnih institucija, čime je izvršio neprimjereni politički pritisak na pravosudne organe, tražićemo da se pred Odborom za bezbjednost saslušaju potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Aleksa Bečić, vrhovni državni tužilac Miodrag Marković i specijalni državni tužilac Vladimir Novović”, kazali su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, praksa da predstavnici vlasti targetiraju ljude koje treba lišiti slobode i to sugerišu nadležnim organima, nije u skladu sa pravnim i etičkim standardima demokratskog društva i pravne države, te smatraju da podstiče sumnju da pravosudni organi rade pod pritiskom medijsko-političkih uticaja.

“Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali ne smije se ignorisati očigledna agenda kojom se pravosudni organi rukovode prilikom izbora prioritetnih slučajeva. Stotine krivičnih prijava je predato od 2020, a još nema odgovora, skoro ni na jednu od njih. Čelnici tužilačke organizacije Crne Gore duguju građanima odgovore na pitanje – ko je nabavljao kalašnjikove i pripremao napad na institucije 30. avgusta, kako su kupovane akcije Luke Bar, ko je odgovoran za milionsku štetu u CEDIS-u i Elektroprivredi, kao i za 30.000 novozaposlenih u državnoj upravi, te šta je sa istragama o višemilionskim fiktivnim ugovorima u Rudniku uglja”, dodaju u saopštenju. 

Poručuju da koliko god političari egzaltirano likovali zbog hapšenja “ovog ili onog državnog funkcionera”, svi treba da znaju da je protivno međunarodnim konvencijama nehumano ponašanje prema optuženima, svejedno da li su sumnje osnovane ili ne.

“Jer je i prezumpcija nevinosti – jedan od temelja vladavine prava”, zaključili su iz DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.