U Osnovnom sudu održano ročište po tužbi bivše direktorice Uprave prihoda i carina protiv njenog nasljednika na toj poziciji

U Osnovnom sudu održano ročište po tužbi bivše direktorice Uprave prihoda i carina protiv njenog nasljednika na toj poziciji

Petričević: Milošević neistinama degradirao moju reputaciju

Vivša v.d. direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević juče je u parničnom postupku pred Osnovnim sudom u Podgorici kazala da je njen nasljednik na čelnoj poziciji u UPC Rade Milošević kako bi degradirao njenu reputaciju, ličnost, ugled i čast novinarki portala Libertas pres namjerno saopštio neistinu – da je u Slobodnoj zoni Luke Bar krila uskladištene cigarete američke kompanije „Lenora International“.

Sa druge strane, Milošević je ustvrdio da u telefonskom razgovoru novinarki nije kazao da je Petričević ,,krila“ cigarete pojašnjavajući da se radi o interpretaciji autora objave.

On je podsjetio da je na pres konferenciji za novinare povodom sprovedene akcije ,,Tranzit“, u kojoj je UPC u saradnji sa UP-om i MUP-om zaplijenila 4.000 paketa cigareta uskladištenih u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, odgovarajući na pitanje novinara da li ostaje pri tvrdnji da je njegova prethodnica krila cigarete, kazao: ,,Mislim da je roba morala biti oduzeta“.

Petričević je tužbenim zahtjevom od Miloševića na ime nematerijalne štete tražila 30.000 eura i zbog njegovog pojašnjenja novinarki portala Libertas pres da je cigarete uskladištene u Luci Bar krila iz razloga lične prirode, iznoseći krajnje neumjesne insinuacije koje se odnose na lični život i prava ličnosti tužilje, povređujući njen profesionalni i lični dignitet.

Bivša direktorka UPC je navela da je sporni tekst pročitala 13. juna 2022. godine nakon što je novinarka portala Libertas pres od nje tražila izjavu povodom tvrdnji koje je iznio Milošević.

- Osjećala sam se jako uznemireno i navodi tog teksta su kod mene izazvali emotivni šok. Finalnu verziju moje reakcije portalu Libertas pres sam poslala neposredno prije ponoći, a reagovanje je objavljeno odmah – kazala je Petričević.

Ona je istakla da su svi navodi Miloševića u tekstu neistiniti.

- Sve to je poremetilo do tada moj miran životni tok i profesionalni kontinuitet rada, izazvalo je tenzije i remećenje porodične harmonije i sve to štetni uticaj imalo ne samo na mene, već i na moje roditelje u osmoj deceniji života, na brata, sestre i ostale članove porodice. Medijski napis koji je inicirao Milošević pokrenuo je jedan ciklus novinskih napisa u kojima su interpretirani njegovi navodi. Sa druge strane, nijesam bila pozivana od medija da dam izjašnjenje na navode koji su lančano prenošeni – kazala je Petričević.

Miloševićeva izjava je, kako navodi, izazvala sumnjičavost i podozrenje poslovne zajednice, njenih poznanika, a posebno preispitivanje njenih poslovnih postupaka od strane laičke javnosti.

Navodi Miloševića u sporno tekstu posebno su je pogodili, kako je kazala, zbog činjenice da je svoju uspješnu karijeru gradila 30 godina časnim radom.

- Stupanjem na poziciju v.d. direktorke UPC izložila sam svoj život i zalagala se za stvaranje ambijenta u kojem se isključivo poštuju zakoni. Za šest mjeseci mog rada moja primarna obaveza je bila da na toj poziciji vodim računa o zaštiti interesa kako države, tako i građana. U tom smislu sve moje odluke, aktivnosti, javna nastupanja isključivo su se temeljili u zakonu, istini i na validnoj poslovnoj dokumentaciji, a zasnovano na mom stručnom znanju, moralnim vrlinama, poštenju i savjesnom radu - kazala je Petričević.

Dan nakon izjave portalu Libertas, Milošević je sazvao konferenciju za novinare na kojoj je, kako je kazala, očekivala izvinjenje za navode koji su se ticali njenog privatnog života i službenog položaja.

Očekivala je i da joj odgovori koje je to cigarete i za koga sakrila, ali odgovore nije dobila ni poslije 705 dana.

- Ali on je verbalnom ekvilibristikom, trudeći se da postane junak, kazao: ,,Akcizna roba ovog tipa je zabranjena“, a što nije tačno. Na kraju konferencije demantovao je sam sebe i kazao ,,da je dozvoljen tranzit cigareta“ – kazala je Petričević.

Na posebno pitanje suda, Petričević je kazala da nije tačno da je krila 4.000 paketa cigareta raznih brendova vrijednih oko 3,5 miliona eura.

- U vrijeme mog mandata u Slobodnoj zoni Luke Bar bilo je uskladišteno 182.929 paketa cigareta, 214 šteka cigareta, 25 paklica, 526 paketa rezanog duvana, 986 paketa aroma za nargilu, 14 paketa cigarilosa i pet cigarilosa, a u ovoj zbirnoj količini bile su uskadištene i cigarete američke kompanije „Lenora International“, koja je jedan od korisnika skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar – kazala je Petričević.

Ona je podsjetila da je Milošević stupio na dužnost direktora UPC 27. aprila 2022. godine i da prilikom kontrole evidencija nije konstatovao ovih 4.000 paketa cigareta koje su se volšebno pojavile 53 dana po isteku njenog mandata.

- Nakon popisa koji je odrađen 14. maja 2022. godine saopšteno je da u Slobodnoj carinskoj zoni nema nijedne paklice cigareta. A onda je 12. juna 2022. godine u akciji „Tranzit“ našao nekih 4.000 paketa cigareta za koje ni danas ne znamo koje su, čije su, gdje su bile skladištene – ukazala je Petričević.

Ona se osvrnula i na navode Miloševića da je sporne cigarete krila jer je pravni zastupnik vlasnika cigareta Zoran Piperović, sa kojim je u bračnoj zajednici.

Ona je pozvala Miloševića da sudu dostavi kao dokaz vjenčani list kako bi u tom pravcu potkrijepio svoje navode iz teksta.

Odgovarajući na pitanje suda ona je kazala da poznaje Zorana Piperovića, koji je porodični prijatelj.

- Poznato mi je da je Piperović u mom mandatu zastupao jedno fizičko lice i da se Upravi prihoda obratio povodom regulisanja poreskog duga koji je imao kao advokat – kazala je ona.

Sa druge strane, Milošević je naveo da, koliko se sjeća, sa novinarkom nije pričao o privatnom životu i bračnom statusu Petričević.

Milošević juče pred sudom nije sporio da je telefonski razgovarao sa novinarkom portala Libertas pres Radmilom Grbić, uz pretpostavku da će se informacije objaviti.

On je sudu ukazao da nije imao priliku da provjeri da li su njegove riječi vjerodostojno prenešene jer mu tekst prije objave nije poslat.

- Uopšte nijesam rekao da je tužilja ,,krila“ jer i te kako vodim računa da prilikom javnog istupanja ne dajem izjave kojima optužujem nekog, već dajem svoj vjerodostojni stav o tome. Na pres konferenciji na pitanje novinara govorim jasno: „mislim da je roba morala biti oduzeta“ – kazao je Milošević. On je istakao da se u tekstu koristi riječ „navodno“, a što ukazuje na opreznost novinara, odnosno da nikom ne želi ciljano nanijeti štetu.

Milošević je kazao da će dokazati da je 4.000 paketa cigareta trebalo da bude oduzeto za vrijeme mandata Petričević, jer su bili istekli svi rokovi.

- Te cigarete smo oduzeli, a njihovi vlasnici su pokrenuli upravne postupke i svi su okončani u korist Uprave prihoda i carina, što znači da je moje postupanje bilo ispravno, u skladu sa zakonom, dok za postupanje tužilje mogu reći da nije bilo u skladu sa procedurama, a što sam i ukazao u svojoj izjavi - kazao je Milošević.

On je naveo da različito pravno tumačenje koje ima u odnosu na Petričević ne mora da znači povredu njene časti i ugleda.

- Nijesam iskoristio priliku da tražim ispravku iznijetih navoda u tekstu, jer je u međuvremenu već dat odgovor tužilje, i već je bila zakazana pres koferencija na kojoj sam imao priliku da ukažem na ono što sam već uradio – kazao je Milošević.

Naveo je da i Petričević i on kao javni funkcioneri moraju imati veći prag tolerancije na izjave i komentare koji ih se tiču.

- Ukazao bih da se tužilja u svom saopštenju više bavila mojim stručnim i političkim referencama, ali vođen time da kao javni funkcioner moram imati veći prag tolerancije, nijesam ustajao sa tužbom protiv tih navoda objavljenih u tom njenom saopštenju – kazao je Milošević.

Punomoćnik Miloševića, advokat Nikola Terzić, prigovorio je iskazu Petričević u cjelosti.

- Apostrofirala je izjave sa kojim se suočavala prilikom stupanja na funkciju, te iznosila drugačije mišljenje u odnosu na mišljenje koje je tokom obavljanja svoje dužnosti imao tuženi. Tužilja je propustila da upozna sud da je Zoran Piperović advokat bio pravni zastupnik „Lenora Interanationala“, kao i firme „Plejmerker“. U svakom slučaju smatram da ovakvom izjavom nije dokazala osnovanost svog tužbenog zahtjeva – kazao je advokat Terzić.

Sljedeće ročište zakazano je za 5. jun.

Tužbeni zahtjev prema novinarki Radmili Grbić

Milena Petričević je podsjetila sud da je Milošević uputio da podnese tužbeni zahtjev prema novinarki Radmili Grbić i portalu Libertas pres navodeći da je interesantno da nije iskoristio pravo da ih sam tuži jer su pogrešno interpretirali njegove riječi.

- Nije dao ni demanti, a ta njegova informacija je multiplikovana, čime je multiplikovan i njen štetan uticaj. Istakla bih da nijesu novinari krivi za netačnu informaciju koju im je dao tuženi Milošević – kazala je Petričević.

Ona je podsjetila i da je na pres konferenciji Milošević ustvrdio da je sa novinarkom Radmilom Grbić imao privatan razgovor, što je Grbić odmah demantovala riječima: „Razgovor nije bio privatan“.

- Na to je tuženi Milošević kazao: „Sa mnom više nećete imati priliku da razgovarate“ – kazala je Petričević citirajući izjavu Miloševića.

Na meti Miloševića kako bi opravdao zapljenu od 50 tona cigareta

Bivša v.d. direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević smatra da se na meti Rada Miloševića našla kako bi opravdao zapljenu od 50 tona cigareta 24. maja 2022. godine na granici sa Rumunijom, a koje su izašle iz Crne Gore.

- Cigarete su uništene aprila 2023. godine u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu. Postavlja se pitanje odakle su izašle ove cigarete koje su kasnije zaplijenjene. Stoga smatram da je ovakva reakcija tuženog, jer u datoj situaciji isti nije mogao da se snađe – kazala je Petričević. Ona je sudu predočila da je u njenom mandatu u Luku Bar manifestom najavljen dolazak broda sa 24 kontejnera cigareta.

- Brod koji je u carinskoj ispostavi najavljen 18. aprila 2022. godine sa kontejnerima sa cigaretama ostao je u nadležnosti tuženog kada je stupio na dužnost – kazala je ona.

Sa druge strane, Milošević je na zahtjev suda da pojasni ovu situaciju kazao da tranzit cigareta nije zabranjen, ali jeste skladištenje.

- Tranzit cigareta je dozvoljen sada i tada. Nijesu sporni navodi da su cigarete zaplijenjene u Rumuniji, mada ja to ne znam. Ukazao bih da je bilo zabranjeno skladištenje, ali ne i tranzit cigareta – kazao je on.

Izvor:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.