Ombudsmanka RTCG prihvatila prigovor Media centra i odbacila onaj koji je poslao FCJK

Ombudsmanka RTCG prihvatila prigovor Media centra i odbacila onaj koji je poslao FCJK

Nijesu znali da komesarka Savjeta Evrope kritikuje izbor Raonića jer im nije stigao mejl

Ombudsmanka Radio-Televizije Crne Gore Danijela Popović jepostupala po dva prigovora na profesionalno izvještavanje javnog servisa – jedan Media centra, koji je uvažila i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost koji je odbacila.

Media centar je uputio prigovor zbog Dnevnika 2 emitovanog 22. marta u kojem je, kako su naveli, izostala informacija o zvaničnom boravku komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope Dunje Mijatović u Crnoj Gori, a time i njena kritička ocjena o ponašanju menadžmenta nacionalnog javnog emitera RTCG.

FCJK je uputio prigovor zbog najave emisije „Stav“ koja je najavljena pod nazivom „Hoće li Fakultet za crnogorski jezik dobiti reakreditaciju ili ne“ za šta smatraju da je spin i prejudiciranje.

NE ČITAJU DRUGE MEDIJE

Na sjednici Savjeta RTCG ombudsmanka je kazala da joj je uredništvo proslijedilo linkove koji se nijesu bavili saopštenjem koje je izdala Mijatović nakon posjete Crnoj Gori.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević je kazao da je malo neuobičajeno da nijedan od elektronskih crnogorskih medija nije imao „taj segment“ i da je on začuđen.

To je tokom rasprave demantovala potredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković koja je kazala da je to saopštenje bilo na naslovnici Pobjede i na portalu Vijesti i to veoma dug vremenski period.

Drljević je ombudsmanki kazao da je dobro što je ona to našla, ali i da je ta kritika „nekako sakrivena“ i pojasnio „na kraju nekog izvještaja te Evropske komisije te gospođe Mijatović“ pa niko nije primijetio.

Popović je ponovo naglasila da je bilo drugih medija koji su prenijeli tu informaciju i da je uredništvo moglo da se informiše.

Potpredsjenica Savjeta Camović-Veličković je kazala da je simptomatično da se sve što se tiče izbora i reizbora Borisa Raonića nikada ne može naći na Javnom servisu, kao da urednici i novinari ne znaju šta se dešava. Kazala je da je porazno objašnjenje uredništva da čekaju mejl kako bi došli do neke informacije.

– Ako novinari i urednici RTCG ne ulaze na druge portale i ne čitaju druge medije, onda im jeste promaklo. Ali znamo da to nije tako i zbog čega ta informacija nije objavljena – kazala je ona.

SAVJET EVROPE NIJE POSLAO MEJL RTCG

Mijatović je nakon boravka u Crnoj Gori izdala saopštenje u kojem je istakla da ,,nesprovođenje odluka domaćih sudova o imenovanju direktora RTCG postavlja pitanja u pogledu poštovanja vladavine prava, što je pitanje koje, takođe, treba hitno rješavati“.

– Nije prvi put da TVCG izbjegava da svoje gledaoce obavijesti o argumentovanim kritikama na račun menadžmenta nacionalnog javnog medijskog servisa čime se krše bazična načela novinarske profesije koja su navedena u kodesku novinara/ki Crne Gore kao i sopstveni Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima – piše Media centar u prigovoru.

Ombudsmanka je zatim tražila izjašnjenje od uredništva Televizije Crne Gore koje je kazalo da se u zvaničnim informacijama koje su bile dostupne u medijima u Crnoj Gori – RTCG nije pominjao u bilo kom kontekstu.

Dostavili su ombudsmanki i linkove o susretima Mijatović sa zvaničnicima u Crnoj Gori.

Uredništvo se u odnosu na prigovor Media centra da nijesu dali informaciju u kojoj se Mijatovićeva kritički osvrće na ponašanje menadžmenta Javnog servisa odbranilo tvrdnjom da im na mejl nije stiglo saopštenje nakon posjete te da nijesu imali o tome bilo kakvu informaciju.

Ombudsmanka je u zaključku navela da se u tim linkovima zaista ne pominje RTCG, ali da je jednostavnom pretragom onlajn medija naišla na više tekstova u kojima se prenosi mišljenje Mijatović.

– No, ono na što bi se trebalo pozvati je zvanični izvještaj komesarke za ljudska prava Savjeta Evrope, Dunje Mijatović, koji je dostupan upravo na sajtu Savjeta Evrope, a objavljen 22. marta 2024. godine – zaključila je ombudsmanka Popović i predložila Savjetu RTCG da se ovaj prigovor Media centra uvaži.

FCJK SE ŽALIO NA NASLOV

Drugi prigovor koji je iznijet na sjednici Savjeta RTCG je Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost zbog najave emisije ,,Stav“ sa foršpanom „Hoće li Fakultet za crnogorski jezik dobiti reakreditaciju ili ne“, urednika Saše Klikovca, u kojoj je gostovao Goran Danilović, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO).

FCJK je u prijavi naveo da je na neprihvatljiv, neprofesionalan i neetički način na koji je nacionalni javni emiter najavio svoju emisiju. Smatraju da se „pitanjem kojim se promoviše emisija zasniva na proizvoljnom stavu koji ne može dovesti do otkrivanja činjenica, što je u suprotnosti sa novinarskom djelatnošću i odlika je propagandnih mašinerija“.

FCJK smatra da se radi o klasičnom spinu koji ima za cilj narušavanje ugleda jedne visokoobrazovne ustanove i pokušaj revitalizovanja političara kojeg je političkim dogovorom zapalo da bude na čelu AKOKVO. Navode da Danilović ne može uticati na to da li će neka visokoobrazovna institucija nastaviti da radi ili ne.

Urednik emisije ,,Stav“ je ombudsmanki dostavio odgovor u kojem navodi da su tvrdnje da se radi o spinovanju najbolje demantovane u emisiji u kojoj Danilović ni na jedan način nije šteđen od namjere da se dođe do istine.

– Kako sam i pojasnio na početku emisije, i FCJK je u javnosti iznosio bojazan za sudbinu te obrazovne institucije, pa moje pitanje nije bilo ništa drugo do svojevrsna novinarska provokacija namijenjena gledalištu kako bih izazvao i skrenuo njihovu pažnju da ih te večeri bude što više ispred malih ekrana.

Da nije bilo namjere da se spinuje, ili bilo što profesionalno ili lično podmeće, najbolje je demantovao intervju sa g. Danilovićem – napisao je on ombudsmanki.

Popović je zaključila da je emisija koncipirana na taj način da u 30 minuta jedan gost da svoj stav o određenim temama.

– Dosadašnja praksa, kao i najava gostovanja predstavnika FCJK u prvoj narednoj emisiji, potvrđuje da urednik nije imao namjeru da prekrši pravilo uravnoteženosti izvještavanja – smatra ombudsmanka.

Navela je i član 12 Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima u kojem, između ostalog, piše da se suprotstavljena mišljenja o kontroverznim događajima, temama i pojavama prezentiraju u istom prilogu ili emisiji, odnosno narednoj emisiji koja čini dio iste serije emisija.

Ističe da bez obzira na provokativnu najavu emisije, urednik emisije ,,Stav“ nije prekršio Etički kodeks novinara, niti Pravilnik o programskim principima RTCG.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.