Odbijena ponuda švajcarske kompanije za Željezaru

Odbijena ponuda švajcarske kompanije za Željezaru

Komisija je danas kao neodgovarajuću odbila ponudu švajcarske kompanije 8B Capital S.A.

Švajcarska kompanija 8B Capital S.A. jedina je dostavila ponudu za zakup pogona nikšićke Željezare.

To je konstatovano danas prilikom javnog otvaranja ponuda na drugom javnom pozivu koji je objavila EPCG.

Miro Vračar, predstavnik Komisije je rekao da je ponuda nezadovoljavajuća, ali će se Komisija povući da razmotri ponudu.

Vračar je kazao da švajcarska kompanija nije dostavila kako je traženo bankarske garancije.

“Ponuda nije zadovoljila uslove poziva. Nema bankraskih garancija niti uplaćenog depozita. Samim tim proces po ovom javnom pozivu je okončan. Nakon ovog nećemo objavljivati javni poziv, sve zainteresovane strane mogu aplicirati za jedan pregovarački postupak sa EPCG i resornim ministarstvom. U tom postupku vjerovatno će se ponuditi predlog ugovora o zakupu željezarinih pogona“, rekao je između ostalog Vračar.

Vračar je pojasnio da su i pozivom precizirane garancije u iznosu od 1,5 milion eura. Od tog iznosa, kazao je Vračar, zakupac bi garantovao isplatu zarada radnicima, utrošak električne energije.

Na pitanje Portala RTNK da li EPCG kao vlasnik ima u planu prodaju Željezare, Vračar je rekao da bi i to bilo rješenje, ali:

“U klauzuli ugovora sa Tosčelikom postoji odredba da za naredne 4 godine imamo obavezu prema toj kompaniji. To za nas ne bi bilo dobro da se aktivira ali svakako i prodaja Željezare je jedno od rješenja“, rekao je Vračar.

Igor Šamiz predstavnik pomenute švajcarske kompanije dostavio je notarski zapis u kojem navodi da garantuje sa 150.000 eura.

Komisiju, koja je zadužena za ponude, čine predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, EPCG i poslovodstva Željezare.

Izvor:rtvnk

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.