MVP zvanično odgovorilo Sarajevu na protestnu notu za koju tvrdi nije zvanično saopštena

MVP zvanično odgovorilo Sarajevu na protestnu notu za koju tvrdi nije zvanično saopštena

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović obmanuo je juče javnost,kada je tokom sjednice premijerskog sata, kazao da "nije bilo nikakvog zvanično saopštenja Ministarstva ili Vlade Bosne i Hercegovine, po pitanju toga što, tokom posjete Milorada Dodika, nije bila istaknuta državna zastava Bosne i Hercegovine, već samo entitetska.

-Nikakvo zvanično saopštenje Ministarstva ili Vlade Bosne i Hercegovine, po tom pitanju nije bilo, nije bilo ni sa naše strane. Da li je upućena ili nije, zamolio bih Vas da to pitanje postavite Sarajevu zato što nije na državi prijema, da kaže je li ona upućena ili nije - rekao je juče Ivanović upitan o protestnoj noti koju je uputilo Sarajevo zbog Dodikove posjete. 

Međutim, dokument u koji je Pobjeda imala uvid, pokazuje da je Ivanovićev resor, upravo odgovorio na notu, za koju Ivanović tvrdi, da nije zvanično upućena, već da je za nju čuo iz medija. 

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore izražava svoje poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne | Hercegovina i ima čast da u vezi sa Notom br. 7297/24 od 28. februara 2024, obavijesti da Vlada, odnosno Ministarstvo vanjskih posiova Crne Gore nije učestvovalo u organizaciji i pratećim protokolarnim aktivnostima vezano za posjetu predsjednika entiteta Republika Spska Milorada Dodika, već da je ona realizovana isključivo od strane nadležnih službi Skupštine Crne Gore - odgovorilo je MVP na notu iz Sarajeva.

Dalje, MVP objašnjava da je Skupštini Crne Gore, zvaničnim putem, "ukazano na učinjeni propusta kada, pored entitetske, nije istaknuta državna zastava Bosne i Hercegovine"

-Ministarstvo ponavlja da Vlada Crne Gore u potpunosti podržava cjelovitost, suverenitet i teritorijalni Integritet Bosne i Hercegovine, kao i njena državna obilježja, zastavu i Istorijskl kontinuitet. Ministarstvo izražava očekivanje da pomenuti događaj neće uticati na priteljske i dobrosusjedske odnose Crne Gore i  Bosne I Hercegovine - poručuje se u odgovoru MVP Sarajevu. 

Podsjećamo, ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je protestnu notu Vladi Crne Gore, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika SrpskaMilorada Dodikasa predsjednikom Skupštine Crne GoreAndrijom Mandićem.

DIPLOMATSKI ŠAMAR IZ SUSJEDSTVA: Revolt iz Bosne i Hercegovine zbog spornih izjava pobornika velikosrpskog projekta i kršenja diplomatskog protokola isticanjem zastave entiteta Republika Srpska u crnogorskom parlamentuProtestna nota BiH zbog Mandića i Dodika, zvanična Podgorica ćutiMinistarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je protestnu notu Vladi Crne Gore, nakon ...

To je Pobjedi potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kojim rukovodiElmedin Konaković.

 

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.