Donosimo pogled u misterioznu Cartierovu kolekciju satova sa životinjskim motivima

Donosimo pogled u misterioznu Cartierovu kolekciju satova sa životinjskim motivima

Gotovo od svog osnivanja Cartier životinjski svijet tretira s poštovanjem i dostojanstvom koji on i zaslužuje, a da ne pominjemo tajnovitost i čežnju inherentnu najveličanstvenijim divljim bićima.

Čak i u svojim satovima – sve otkad se 1914. godine na satu prvi put pojavio uzorak pantera – ovaj brend vrlo vješto oživljava prirodu. Ova godina nije izuzetak.

Iako Cartier ove godine nudi mnogo novih kolekcija, na sajmu Watches and Wonders Ženeva 2024. upravo ova serija privukla je najviše pažnje.

SAT1
Među životinjama koje su unijele dašak divljine u satove nalaze se zebra, krokodil, panter i tigar, sve u sklopu serije Animal Jewelry Watches.

Vješti majstori u Cartieru ponovo su učinili ono po čemu su slavni: nekoliko novih satova, uključujući one s motivom krokodila, tigra i pantera, kreirani su kao trodimenzionalni satovi i pažljivo obrubljeni dijamantima i dragim kamenjem.

Ove godine ima nekoliko verzija krokodila i pantera, ali ističu se tri verzije od bijelog zlata, od kojih je svaka ukrašena dragim kamenjem drugih boja. Glava i tijelo krokodila obavijaju brojčanik od oznake za 10 sati, a rep u brojčanik ponovo ulazi kod oznake za 7 sati. U svakoj verziji tijelo krokodila ukrašeno je veličanstvenim dijamantima.

SAT2

 


Tu je i sat s motivom pantera, ukrašene dijamantima i crnim tačkama, s brojčanikom prošaranim garnetom, oniksom i žutim i bijelim dijamantima.

Panter se “uzdiže” od remena sata i prodire u brojčanik svojom čeljusti, gotovo zagrizajući ovaj raskošan komad.

Ako tražite nešto apstraktnije, tu je i serija satova koji imitiraju krzno životinja, s obrubom brojčanika ukrašenim dijamantima oko četvrtastog brojčanika. Jesu li to zebre? Kombinacija zebre, krokodila ili tigra? Sat je kreiran u nekoliko slojeva, zbog čega se posmatrač zadivljeno pita koji motiv je inspirisao ovaj sat, pogotovo kada ga posmatra sa strane.

Cartier je osnovan 1847. godine i razvio je jedinstveni stil. Maison pristupa izradi satova kroz prizmu nakita i stručnim, preciznim rukama. Nema kompromisa po pitanju tehničkog savršenstva, a ni ograničenja kreativnosti.

Ukratko rečeno, nova kolekcija satova s životinjskim motivima istovremeno je hipnotizujuća i misteriozna, a upravo to majstori u Cartieru žele postići. Svaki dizajn, svaki oblik donosi element iznenađenja.

Izvor Forbes

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.