Objavljena lista najdugovječnijih životinja na zemlji, neke od njih žive hiljadama godina
Besmrtna meduza (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Objavljena lista najdugovječnijih životinja na zemlji, neke od njih žive hiljadama godina

Portal Live Science objavio je zanimjiv popis na kojem se nalaze najdugovječnije životinje na svijetu.

Za razliku od ljudi, za koje znanstvenici tvrde da mogu živjeti između 120 i 150 godina, neke životinje žive stotinama godina, pa čak i hiljadama.

Najveći rekorderi nalaze se u svjetskim oceanima i ostalim vodenim površinama. U nastavku donosimo pet životinja koje se nalaze na samom vrhu liste.

5. Islandska školjka

Islandska školjka, ili Arctica Islandica, živi na sjeveru Atlantskog oceana, a znanstvenici tvrde da može živjeti duže od 500 godina. Najstarija pronađena islandska školjka bila je školjka Ming, koja je imala 507 godina i koja je dobila ime po kineskoj dinastiji Ming jer je rođena za vrijeme te dinastije.

4. Crni koralj

Iako na prvu izgledaju kao podvodno kamenje ili biljke, koralji su zapravo kolonije beskralježnjaka polipa. Ovi polipi mogu se razmnožavati spolno ili nespolno. Najdugovječniji su dubokomorski crni koralji, koji žive u tropskim morima. Najstarije jedinke crnog koralja pronađene su na Havajima, a datirane su na 4.265 godina.

3. Staklače

Slično koraljima, spužve su također kolonije životinja. Najdugovječnije spužve su staklače, koje žive u dubokim oceanima. Jedan od najstarijih primjeraka pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11 hiljada godina.

2. Besmrtna meduza

Besmrtna meduza, ili Turritopsis dohrnii, koja živi u Sredozemnom moru, može živjeti vječno. Ova vrsta meduze poznata je po tome što se može pretvoriti u polip kada je pothranjena ili kada se osjeća ugroženo, a potom se kasnije ponovno pretvara u meduzu. Iako besmrtne meduze ne mogu umrijeti od starosti, njihova veličina od 4.5 milimetara ne dopušta im dug životni vijek jer ih često pojedu ribe i ostali organizmi.

1. Hidra

Hidre su sitne životinjice iz koljena žarnjaka, koje se također smatraju besmrtnima. Hidre imaju sposobnost regeneracije, što znači da se njihove matične ćelije neprestano dijele i tako zamjenjuju oštećene stanice. Iako ne stare, hidre su i dalje meta raznih predatora i bolesti, ali u povoljnim uvjetima, mogle bi živjeti vječno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.