Izraelska vojska uz pomoć SAD presrela iranske rakete
(Foto: Guliver/AP Photo/Tomer Neuberg )

Izraelska vojska uz pomoć SAD presrela iranske rakete

Izraelske vlasti saopštile su oko tri sata izjutra po srednjeevropskom vremenu da stanovnici više ne moraju da borave u skloništima niti blizu njih, prenio je Si-En-En (CNN) pozivajući se na izvještaje svojih dopisnika sa terena. Više od 100 dronova uputio je Iran na Izrael, sinoć nešto oko 22 sata po srednjeevropskom vremenu. Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, jedan broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspjele da neutralizuju neke od bespilotnih letjelica.

Najavljeno je da će se kasnije u toku noći ili jutra javnosti obratiti i izraelski premijer Benjamin Netanjahu i američki predsjednik Džo Bajden.

Analitičari koje je ta TV stanica pitala o prognozama raspleta ovog konflikta strahuju od žestokog odgovora Izraela, uprkos tvrdnjama da iranski napad nije nanio bitnu štetu.

Na snimcima iz Izraela i drugih gradova očigledno je da su projektili ili djelovi projektila padali po ulicama uprkos tvrdnjama da su gotovo svi uništeni prije no što su doletjeli iznad izraelske teritorije.

"Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobediti", piše u poruci Netanjahua na mreži X nakon noćašnjeg napada Irana.

Podsjetimo, više od 100 dronova uputio je Iran u svom napadu na Izrael, nešto oko 22 sata po srednjeevropskom vremenu. Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete.

Nešto prije 1 h u Jerusalimu, ali ubrzo i u drugim djelovima zemlje, čule su se eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost. Primijećeno je dejstvo protivvazdušne odbrane na nebu iznad Izraela. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, jedan broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspjele da neutralizuju neke od bespilotnih letjelica. Iranska revolucionarna garda upozorila je SAD da će bilo koji čin protiv Irana imati recipročnu reakciju. I britanski i jordanski avioni su se uključili u odbranu Izraela.

Teheran navodi da je napad odgovor na bombardovanje ambasade u Damasku.

Galant: IDF impresivno zaustavio napad, kampanja još uvijek nije završena

Nakon procjene situacije sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, ministar odbrane Joav Galant kaže da je Izrael uspio da zaustavi glavni iranski napad.

Istovremeno, upozorava da kampanja još uvijek nije završena.

"Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i da se pripremimo za svaki scenario", poručio je izraelski ministar odbrane.

Izrael je izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a IDF je na impresivan način zaustavio napad, rekao je Galant, i pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.