Nasukani ribari spaseni sa pustog ostrva – poruku za pomoć ispisali palminim lišćem

Nasukani ribari spaseni sa pustog ostrva – poruku za pomoć ispisali palminim lišćem

Trojica ribara spasena su sa pustog ostrva posle nedelju dana potrage. Primijetila ih je Obalska straža američke mornarice kada su na plaži vidjeli poruku "Pomoć", formiranu od palminog lišća.

Pecaroši su se na ostrvu hranili kokosovim orasima.

Prethodno su krenuli na pecanje kada im se oko nenaseljenog atola Pikelot u Mikroneziji 31. marta na brodu pokvario motor, piše RTS.

Uspjeli su da se iskrcaju na kopno, ali im je radio ostao bez baterije prije nego što su uspostavili komunikaciju sa spasilačkom službom.

Jedan od članova Obalske straže američke mornarice koji je primijetio poruku je i rođak jednog od pecaraoša koji je bio na pustom ostrvu.

Na njegovu inicijativu je tokom prethodnih dana pokrenuta i opsežna potraga na ogromnom području.

Hranili se kokosovim orasima

Ribari su nakon spasavanja istakli da su na ostrvu jeli kokosove orahe i pili vodu iz jezera, dok je Obalska straža istakla da bi bez poruke ispisane na pijesku teško bili primijećeni.

Poručnica Obalske straže Čelsi Garsija istakla je da je to bio "genijalan potez".

"I ključni faktor koji je doveo do spasavanja", rekla je Garsijeva.

Natpis na napuštenom ostrvu primijetla je posada izviđačkog aviona američke mornarice sa sjedištem na Okinavi u Japanu. U prvom naletu iz aviona je izbačen paket pomoći sa hranom i vodom.

"SOS" natpis na istom ostrvu

Pikelot je malo i udaljeno koralno ostrvo površine oko 30 hektara, udaljeno više od 600 kilometara od Guama.

Na istom mjestu su pre četiri godine spasena četvorica ribara koji su ostali bez goriva na brodu posle čega su ih struje odvukle do atola.

Takođe su primijećeni nakon što su ispisali "SOS" na plaži, koristeći palmino lišće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.