Bivši američki ambasador osuđen na 15 godina zatvora zbog špijuniranja u korist Kube

Bivši američki ambasador osuđen na 15 godina zatvora zbog špijuniranja u korist Kube

UHAPŠEN POČETKOM DECEMBRA

Sedamdesttrogodišnji Viktor Manuel Roka, uhapšen početkom decembra, optužen je da je bio špijun za komunističku vladu u Havani dok je gradio karijeru u američkoj diplomatiji.

On je imao pristup povjerljivim dokumentima i uticaj na američku spoljnu politiku.

Bivši diplomata, koji je priznao krivicu, osuđen je „na maksimalnu kaznu propisanu zakonom“, saopštio je sud u Majamiju.

Taj slučaj je „jedan od najdužih infiltracija koji pogađa najznačajnije nivoe, jer je u pitanju strani agent unutar američke države“, ocijenio je ministar pravde u vrijeme podizanja optužnice Merik Garland.

„Roka je više od 40 godina radio kao tajni agent kubanske države“ prije nego što je to otkrio Federalni istražni biro (FBI), rekao je tada Galrand.

Osuđeni diplomata je bio na visokim pozicijama u američkoj diplomatiji, prije nego što je završio karijeru u Stejt departmentu kao ambasador u Boliviji od 2000. do 2002. godine.

Bio je i član Savjeta za nacionalnu bezbjednost od 1994. do 1995. za vrijeme predsjednika Bila Klintona.

Bio je u brojnim američkim ambasadama u Latinskoj Americi, uključujući i Havanu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.