Definisan dvogodišnji okiv saradnje između Ministarstva zdravlja i SZO

Definisan dvogodišnji okiv saradnje između Ministarstva zdravlja i SZO

Pozdravio je uspostavljanje Panevropske mreže za pripravnost na vanredne situaciije.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge, na marginama ministarskog sastanka Inicijative malih zemalaja, koji se održava na Kipru, potpisali su danas dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Sporazumom je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja (MZ), definisan okvir saradnje i to u oblasti univerzalne pokrivenosti uslugama zdravstvene zaštite, zatim jačanja odgovora zdravstvenog sistema u kriznim i vanrednim situacijama, kao i unapređenja zdravlja na svim nivoima.

„Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radimo na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite”, saopštio je Šimun.

Na sastanku sa dr Klugeom, Šimun je istakao da je Crna Gora veoma posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu.

Pozdravio je uspostavljanje Panevropske mreže za pripravnost na vanredne situaciije.

„Sa COVID-om smo naučili lekciju da moramo biti spremni da odgovorimo prije nego što rizik postane prijetnja našem zdravlju“, saopštio je Šimun i istakao da strateška orijentacija i pristup Vlade Crne Gore ima za cilj da stavi ljude i njihovo zdravlje u centar sektorskih politika i donošenja odluka.

Iz resora su naveli da Šimun i Kluge razgovarali su i o narednim koracima u cilju završetka Strategije kontrole kvalitete zdravstvene zaštite, sa jasnim skupom mjerljivih ciljeva i indikatora.

„Naši napori su usmjereni na vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i nacionalne institucije“, istakao je Šimun.

U saopštenju za medije navodi se da Kluge čestitao je Šimunu na već vidljivim rezultatima i zahvalio na proaktivnom učešću Crne Gore na sastanku malih zemalja.

“SZO će pružiti podršku Crnoj Gori u brojnim aktivnostima na kojima Ministarstvo zdravlja posvećeno radi”, kazao je Kluge i naveo da se raduje nastavku dosadašnje veoma dobre saradnje.

Posebno je, dodaju, izrazio spremnost da podrži plan ministra zdravlja da ojača menadžerske kapacitete za upravljanje zdravstvenim ustanovama, kao važnu pretpostavku unapređenja kvaliteta i racionalne upotrebe sveukupnih resursa.

Dodaje se da Kluge je kazao i kako vidi Crnu Goru kao regionalni centar za pripremljneost i odgovor na vanredne javnozdravstvene prijetnje i istakao da je ulaganje u zdravstvenu sigurnost put ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite.

Ministar Šimun je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SZO, navodeći da ista predstavlja model kako se grade partnerstva koja donose održive i dugoročne benefite za gradjane Crne Gore.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.