Miloviću pisalo 36 NVO: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije potkopava povjerenje u pravni sistem i institucije koje bi trebalo da štite javni interes

Miloviću pisalo 36 NVO: Nacrt Zakona o sprečavanju korupcije potkopava povjerenje u pravni sistem i institucije koje bi trebalo da štite javni interes

Naglašavaju da princip vladavine prava zahtijeva da se zakoni primenjuju jednako na sve, bez izuzetaka.

iše nevladinih organizacija (NVO), njih 36, uputili su otvoreno pismo ministru pravde Andreju Miloviću povodom Nacrta Zakona o sprečavanju korupcije, koji u članu 44 stav 2 predviđa uvođenje amnestije za sve javne funkcionere koji su prije pet i više godina predali netačne izvještaje o prihodima i imovini.

- Korupcija je pošast koja podriva temelje našeg društva, guši ekonomski razvoj i erodira povjerenje javnosti u institucije. U borbi protiv korupcije ključno je da se pošalje jasna poruka da niko nije iznad zakona i da će svi oblici koruptivnog ponašanja biti sankcionisani bez obzira na vremenski period u kojem su počinjeni. Uvođenjem amnestije za javne funkcionere koji su podnosili netačne finansijske izvještaje, šalje se poruka da postoji tolerancija prema korupciji - naveli su u saopštenju.

Dodaju da razumiju potrebu za reformama i modernizacijom zakonodavnog okvira u vezi sa IBAR-om, ali napominju da takve reforme moraju ići u pravcu jačanja sistema odgovornosti, a ne njegovog slabljenja.

- Naime, integracija u Evropsku uniju zahtijeva od zemalja kandidata ne samo usklađivanje zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, već i demonstriranje snažne posvećenosti vladavini prava, transparentnosti i borbi protiv korupcije. Uvođenje amnestije za javne funkcionere koji su podnosili netačne izvještaje o svojim prihodima i imovini, kao što je predviđeno u Nacrtu novog Zakona o sprečavanju korupcije, direktno je suprotno ovim principima. Takva odluka može se protumačiti kao korak unazad u borbi protiv korupcije i kao odstupanje od principa vladavine prava, što može imati ozbiljne posljedice po proces integracije u EU - istakli su u saopštenju.

Naglašavaju da princip vladavine prava zahtijeva da se zakoni primenjuju jednako na sve, bez izuzetaka.

- Amnestijom za određene postupke, stvara se percepcija da postoji dvostruki standard i da su neki pojedinci iznad zakona. Ovo potkopava povjerenje u pravni sistem i institucije koje bi trebalo da štite javni interes i promovišu pravdu i jednakost pred zakonom. Zakoni i reforme treba da služe kao instrumenti za izgradnju pravednijeg i transparentnijeg društva, a ne kao sredstvo za oprost onima koji su zloupotrijebili svoje pozicije - stoji u saopštenju 36 NVO.

Za razliku od važećeg, podsjećaju da je predloženi Nacrt Zakona rađen bez učešća nevladinog sektora i dat je na javnu raspravu u okviru koje se komentari mogu dostaviti samo pisanim putem, dok je izostala javna debata o predloženim rješenjima.

- Stoga Vas pozivamo da povedete dijalog sa svim relevantnim akterima u društvu, uključujući civilno društvo, stručnu javnost i međunarodne partnere, kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje koje će ojačati borbu protiv korupcije. Naš cilj mora biti stvaranje transparentnog i odgovornog društva u kojem se poštuju zakoni i u kojem svi građani mogu imati povjerenja u integritet onih koji ih predstavljaju - poručili su oni.

U nastavku se nalazi spisak NVO koji su potpisali otvoreno pismo:

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS
Akcija za ljudska prava - HRA
Centar za razvoj nevladinih organizacija - CRNVO
Centar za demokratsku tranziciju – CDT
Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore - CIN-CG
Centar za ženska prava - CŽP
Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP
Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore – UMHCG
NVO Anima
BIRN Crna Gora
Institut za društveno politička istraživanja- Analitico
NVO Građanska alijansa
NGO 35mm
LGBT Forum Progres
Sindikat doktora medicine Crne Gore
Organizacija KOD
NVO Eko-team
NVO ,,Centar za preduzetništvo"
Akcija za socijalnu pravdu
NVO “Udruženje NATO žrtava 1999” Murino
Udruženja mladih umjetnika Crne Gore
Udruženje Korina, Nikšić
Montenegro Adventures
Fidelity consulting
Crnogorski komitet pravnika
Agencija za lokalnu demokratiju
-NVO Centar za bezbjednosnu politiku i evropske integracije
-NVO "UZIP", Herceg Novi
-NVO "Grupa građana BU2"
--NVO "SERDAR", Budva
-NVO Ksena, Herceg Novi
-NVO Savez za djecu i mlade Kuća
-NVU Restitucija
-NVU ŠkArt, Tivat
-NVO Gradionica, Bar
-NVU "Inkluzija", Pljevlja

Ujedno, pismo je direktno podržalo preko 20 novinara iz različitih redakcija, građanskih aktivista, kao i više hiljada građana posredstvom društvenih mreža.

NVO
ZAKON O SP

Izvor:PObjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.