Najskuplji u istoriji: Strip u kojem se prvi put pojavljuje Supermen prodat za šest miliona dolara

Najskuplji u istoriji: Strip u kojem se prvi put pojavljuje Supermen prodat za šest miliona dolara

Strip z 1938. u kojem se prvi put pojavljuje Superman prodat je za 6 miliona dolara na aukciji u četvrtak, postavši tako najskuplji strip svih vremena.

Ovo tvrdi aukcijska kuća Heritage Auctions koja je vodila prodaju.

Aukcijska kuća ga je nazvala "najvažnijim, najdojmljivijim stripom ikada objavljenim", jer je svijetu predstavio Supermana za samo 10 centi po izdanju kada je prvi put objavljen prije 86 godina.

"Bez Supermana i Action Comicsa br. 1, tko zna bi li ikada postojalo Zlatno doba stripa i bi li mediji postao ono što je danas", rekao je potpredsjednik Heritage Auctions Barry Sandoval u izjavi uoči sajma.

Uprkos svojoj starosti, ovaj je strip još uvijek bio u vrlo dobrom stanju, s bogatim bojama i malo izlizanim vrhom. Samo dvije ostale nerestaurirane kopije postoje u boljem stanju, poručili su iz Heritage Auctionsa, a procjenjuje se da će preživjeti samo 100 od 200.000 izvorno štampanih izdanja.

Pojedinačne stranice prodate su po cijeni od 60 hiljada dolara

Priča, koju su napisali prijatelji Jerry Siegel i Joe Shuster, otkriva Supermanovo podrijetlo izvanzemaljskog djeteta koje je poslato na Zemlju da izbjegne uništenje svog planeta te predstavlja njegovu ljubav Lois Lane.

Vrijednost ovog konkretnog izdanja je tolika da su slobodne pojedinačne stranice postigle cijenu do 60.000 dolara svaka, dodala je aukcijska kuća. Druge su se kopije takođe prodavale po rekordnim cijenama, uključujući jednu iz 2021. koja je koštala 3.25 milijuna dolara, postavši najskuplji strip u to vrijeme.

Prvi strip koji prikazuje Spajdermana prestigao ga je kasnije iste godine, kada je prodan za 3.6 milona dolara, prema CGC Comicsu, prije nego što je još jedno izdanje avantura Čovjeka od čelika u Supermanu #1 preuzelo tron 2022., postigavši ​​5.3 dolara milijuna u privatnoj prodaji.

U godinama nakon svog prvog pojavljivanja, Superman je postao jedan od najprepoznatljivijih i najdugotrajnijih likova u američkoj pop kulturi, iznjedrivši brojne filmske hitove, knjige, igračke, pa čak i žvakaće gume.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.