Sajmon Haris u aprilu postaje najmlađi premijer u istoriji Irske

Sajmon Haris u aprilu postaje najmlađi premijer u istoriji Irske

Irski ministar visokog obrazovanja Sajmon Haris postaće u aprilu najmlađi premijer u istoriji Irske u aprilu pošto je jedini kandidat svoje stranke Fin Gejl za tu funkciju nakon ostavke Lea Varadkara.

Haris će postati najmlađi premijer Irske nakon što je danas završen proces nominacija, preneo je "The Guardian".

Haris (37) će biti izabran za premijera 9. aprila, kada se sastaje irski parlament posle uskršnje pauze.

Haris je vodio niz ministarskih resora, uključujući zdravstvo na početku pandemije korone.

Varadkar je prošle sedmice rekao da podnosi ostavku "iz ličnih i političkih razloga".

On je ostavku podneo nakon poraza na referendumu o ustavnim promenama održanom 8. marta.

Građani su se izjašnjavali o dve izmene Ustava - za uklanjanje definicije prema kojima je brak "osnova na kojoj se temelji porodica" i da se tekst zameni rečima da se porodica može zasnovati "brakom ili nekim drugim dugoročnim vezama", dok se druga predložena promena ticala uloge žena u kući kao "temelja društva i države".

Izvor:Euronews

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.