Borelj na godišnjicu Ohridskog sporazuma: Krajnje je vrijeme da Srbija i Kosovo prekinu začarani krug

Borelj na godišnjicu Ohridskog sporazuma: Krajnje je vrijeme da Srbija i Kosovo prekinu začarani krug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je, povodom godišnjice Ohridskog sporazuma, da je 'krajnje vreme da i Kosovo i Srbija prekinu sadašnji začarani krug kriza i tenzija i pređu u novu, evropsku, eru'.

”Sjutra se navršava prva godišnjica Sporazuma o putu normalizacije koji su Kosovo i Srbija zaključile u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji. Sporazum i aneks za njegovu implementaciju postignuti su nakon mjeseci intenzivnih pregovora uz fasilitaciju Evropske unije kako bi se pomoglo stranama da naprave iskorak u normalizaciji svojih odnosa”, naveo je Borelj u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, postizanje sporazuma „koji obećava mir, stabilnost i dobrosusjedske odnose“ bilo je značajno dostignuće.

”Prvi put tokom Dijaloga uz podršku EU strane su se složile oko jasnih parametara koji definišu putanju procesa za normalizaciju njihovih odnosa. Ovaj sporazum i njegova primjena jasno će pokazati da je budućnost oba partnera u Evropskoj uniji”, poručio je Borelj.

Borelj kaže i da je „za žaljenje što je uprkos velikim naporima EU i šire međunarodne zajednice“ do sada došlo do veoma ograničenog napretka i Prištine i Beograda u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom.

”EU je više puta podsjećala da je Sporazum u cjelini obavezujući prema međunarodnom pravu. Stoga, svaki nedostatak implementacije ne samo da ugrožava evropsku integraciju strana, već i šteti njihovoj reputaciji kao kredibilnih i pouzdanih partnera”, naveo je Borelj.

I poručio da je „krajnje vrijeme da i Kosovo i Srbija prekinu sadašnji začarani krug kriza i tenzija i pređu u novu – evropsku – eru“.

”Sporazum nudi bolju budućnost za građane Kosova i Srbije i cijelog regiona. Očekujemo da lideri Kosova i Srbije pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u implementaciji bez daljeg odlaganja. To je prilika koju ne bi trebalo da propuste. Evropska unija je i dalje spremna da pomogne Kosovu i Srbiji u svakom koraku na tom putu, ali oni su ti koji moraju da preduzmu te korake i krenu naprijed”, zaključio je Borelj.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.