Alarmantno!

Alarmantno!

UN: Pothranjeno jedno od troje djece u Gazi mlađe od dvije godine

Jedno od troje djece mlađe od dvije godine akutno je pothranjeno i prijeti im glad u sjevernoj Gazi, objavila je glavna agencija Ujedinjenih nacija (UN) koja djeluje na ovoj palestinskoj teritoriji.

- Pothranjenost djece brzo se širi i doseže neviđene nivoe u Gazi - rekli su iz UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Prošlo je više od pet mjeseci od početka izraelskih vazdušnih i kopnenih napada u Gazi, izazvanih napadom Hamasa, kojeg SAD i EU označavaju terorističkom organizacijom. Veći dio područja je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

Kako navode bolnice u Gazi, djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije.

Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi omogućio pomoć, a iz UN-a kažu da se suočavaju sa „velikim preprekama“, uključujući zatvaranje prelaza, tešku provjeru, ograničenja kretanja i nemire unutar Gaze.

Izrael kaže da ne ograničava humanitarnu pomoć za civile u Gazi i za sporu isporuku pomoći okrivljuje nesposobnost ili neefikasnost agencija Ujedinjenih nacija.

Dostava pomoći u Gazu vazdušnim putem i morem je počela, ali humanitarne agencije navode da to nije zamjena za dopremu zaliha kopnom. Prva isporuka morem preko Kipra stigla je u četvrtak.

Izrael je optužio UNRWA-u da sarađuje sa ekstremističkim Hamasom, rekavši da su neki članovi osoblja učestvovali u napadu 7. oktobra, te su pozvali na raspuštanje agencije. Nekoliko zemalja je zaustavilo finansiranje zbog ovih optužbi.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.