NAPADI INTENZIVIRANI

NAPADI INTENZIVIRANI

Ukrajinske vlasti započele masovnu evakuaciju civila uz granicu s Rusijom

Ukrajinske vlasti počele su masovnu evakuaciju zajednica u sjevernoj regiji Sumy u blizini ruske granice nakon dužih perioda intenzivnog granatiranja tog područja, rekli su lokalni zvaničnici u petak.

Vojna uprava Sumske oblasti, pišući u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, saopštila je da je više od 180 stanovnika oblasti u blizini Velikopisarske zajednice pored granice, evakuisano u posljednja tri dana.

Vlasti u Sumiju već dugo objavljuju dnevne izvještaje o ruskom granatiranju, ali su napadi intenzivirani.
Regionalna administracija saopćila je da su područja o kojima je reč "najnapetija" u regionu Sumi, sa tri osobe ubijene i 13 ranjenih u proteklih pet dana.

Administracija je saopštiila da je ukupno više od 4.500 stanovnika evakuisano iz 22 sela u regionu Sumy, ali nije navela vremenski okvir.

Velikopisarska se nalazi nekoliko kilometara od sela Kozinka preko granice u Rusiji - gdje su lokalne vlasti ove sedmice saopštile da je upad oružanih grupa nanio znatnu štetu. Grupe su sebe opisale kao da se sastoje od Rusa koji se protive Kremlju i rekli su da izvode vojnu operaciju na tom području.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je u četvrtak nastavljeno granatiranje područja pod njegovom jurisdikcijom, pri čemu je jedna osoba povrijeđena. Gladkov je u srijedu kasno obišao granična područja i rekao da u regionu nema neprijateljskih snaga.

Guverner susjedne ruske oblasti Kursk, Roman Starovoit, rekao je da su jedinice protiv vazdušne odbrane u četvrtak uvečer oborile tri ukrajinske bespilotne letjelice.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.