Zelenski nakon napada na Odesu u kojem je poginulo 20 osoba: Dobiće pravedan odgovor

Zelenski nakon napada na Odesu u kojem je poginulo 20 osoba: Dobiće pravedan odgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će ruske snage koje su 15. marta napale ukrajinski lučki grad Odesu od kijevskih snaga dobiti ''pravedan odgovor''.

U vazdušnom napadu poginulo je 20 osoba, a ranjeno je više od 70, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

Dvije ruske rakete Iskander-M ispaljene sa Krima, koji se nalazi pod ruskom okupacijom, pogodile su stambenu oblast u Odesi, rekao je Oleh Kiper, guverner regije. Među poginulima su i medicinari i spasioci koje je ubio drugi projektil nakon što su došli na mjesto nesreće kako bi pomogli ranjenim ljudima, rekao je Kiper.

Zelenski je rekao da je napad “gnusan”, a ruske snage koje su ga izvele “ološi”.

Rusija je posljednjih sedmica pojačala napade na Odesu, sa gotovo svakodnevnim naapdima dronovima i projektilima ovog mjeseca. Napad od 15. marta jedan je od najsmrtonosnijih u posljednjih nekoliko sedmica.

Pokrenuta je krivična istraga, a 16. mart je proglašen za dan žalosti.

U odvojenom napadu na ukrajinsku regiju Vinica ubijene su najmanje dvije osobe, dok su ruska pogranična regija Belgorod i rafinerija u zapadnoj regiji Kaluga ponovno bile mete dronovima i projektilima.

Ukrajinska vojska je odvojeno rekla da je Rusija lansirala 27 dronova tipa Shahed i osam projektila na sedam ukrajinskih regija.

U Rusiji, gdje je u toku glasanje na predsjedničkim izborima na kojima se očekuje ponovna pobjeda Vladimira Putina, zvaničnici su saopštili da je došlo do više napada ukrajinskim dronovima na pograničnu regiju Belgorod.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.