SAD i G7 zaprijetili Iranu novim sankcijama ako isporuči balističke rakete Rusiji
Foto: Pixabay

SAD i G7 zaprijetili Iranu novim sankcijama ako isporuči balističke rakete Rusiji

SAD i njeni saveznici iz grupe G7 upozorili su Iran da će velike zapadne ekonomije uvesti nove sankcije Teheranu ako krene da isporučuje balističke rakete Rusiji za njen rat sa Ukrajinom.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena mjesecima upozorava da Rusija traži balističke rakete kratkog dometa od Irana jer je sa zalihama utanjila.

SAD još nisu objavile potvrdu da se rakete prebačene iz Irana u Rusiju. Međutim, američki zvaničnici su uznemireni komentarima iranskih zvaničnika koji sugerišu da je takav jedan sporazum neizbježan.

Jedna akcija o kojoj razmišlja Grupa sedam je da zabrani aviokompaniji Iran Er da leti za Evropu, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Zvaničnik, koji je tražio anonimnost, odbio je da kaže koje se druge sankcije razmatraju, osim što je potencijalnu akciju opisao kao "značajne mjere".

"Ako Iran nastavi sa isporukom balističkih projektila ili srodne tehnologije Rusiji, spremni smo da odgovorimo brzo i koordinisano, što uključuje nove i značajne mjere protiv Irana", navodi se u saopštenju lidera G-7.

Iranska misija UN saopštila je prošlog mjeseca da ne postoje zakonska ograničenja koja bi spriječila prodaju balističkih projektila, ali da je "moralno obavezna da se uzdrži od transakcija oružjem tokom rusko-ukrajinskog sukoba kako bi spriječila podsticanje rata".

SAD i Evropa već uvode opsežne sankcije protiv Irana koje ciljaju na pojedince, ograničavaju pristup te zemlje zapadnim tržištima, finansijskim uslugama, energetici, tehnologiji i drugim sektorima.

Sankcije Iranu su vjerovatno najopsežnije i najsveobuhvatnije koje su SAD ikada uvele nekoj zemlji, a na njihovoj meti su hiljade pojedinaca i entiteta.

Bajdenova administracija je u januaru saopštila da su američki obavještajni zvaničnici utvrdili da rusko-iranski sporazum nije finalizovan, ali i da su zabrinuti zbog toga što su pregovori dve zemlje o nabavci projektila uznapredovali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.