Lider većine u američkom Senatu pozvao na izbore u Izraelu

Lider većine u američkom Senatu pozvao na izbore u Izraelu

Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer pozvao je na nove izbore u Izraelu, optužujući premijera Benjamina Netanjahua da daje prednost svom "političkom opstanku" iznad države.

Schumer, demokrata i najviši jevrejski zvaničnik u SAD-u, rekao je da je Netanjahu "zalutao". Upozorio je da velike civilne žrtve u Gazi rizikuju otuđenje saveznika i pretvaranje Izraela u globalnog "pariju".

To je oštra eskalacija američke kritike vlade Netanjahua, piše BBC.

Govoreći u Senatu 14. marta, Schumer, dugogodišnji pristalica Izraela, oštro je kritikovao izraelskog lidera za kojeg je rekao da je dozvolio da "njegov politički opstanak ima prednost nad najboljim interesima Izraela". Izrael, rekao je Schumer, mora izvršiti "korekcije kursa" i preduzeti korake za bolju zaštitu civila u Gazi.

Više od 31.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi od 7. oktobra, saopštilo je prošlog mjeseca ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas, palestinski pokret koji SAD i Evropska unija smatraju terorističkim. Više od 31.000 ubijenih je oko 1,3 posto od 2,3 miliona stanovnika palestinske teritorije.

Izrael ne odustaje od invazije i uništenja Hamasa, koji je 7. oktobra prošle godine sa savezničkim palestinskim ekstremističkim organizacijama ubio oko 1.200 ljudi, većinom civila, na južnoj izraelskoj teritoriji i oteo više od 250 talaca.

Da bi mirovni pregovori napredovali, rekao je Schumer, predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas takođe mora odstupiti. Palestinski lider, koji ima 87 godina, malo je viđen tokom sukoba, a njegova vlada nije održala izbore na Zapadnoj obali od 2006. godine.

Šumerovi komentari izazvali su kritike odlazećeg čelnika republikanskog Senata Mitcha McConnela, koji je 40-minutni govor nazvao "grotesknim" i "bez presedana".

Dok su SAD i dalje najbliži saveznik Izraela i najveći pružalac vojne pomoći, zabrinutost je rasla unutar administracije američkog predsjednika Joa Bidena.

Predsjednik je 10. marta u intervjuu za MSNBC rekao da izraelski premijer Benjamin Netanjahu "više šteti, nego što pomaže Izraelu" u svom pristupu ratu protiv Hamasa u Gazi.

Američki predsjednik podržao je Izrael u progonu Hamasa, ali je poručio da Netanjahu mora obratiti veću pažnju na stradanje nevinih i na posljedice preduzetih akcija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odmah odbacio kritike američkog predsjednika da izraelski pristup ratu u Gazi "više šteti Izraelu nego što pomaže Izraelu".

"Ako je time mislio da vodim privatnu politiku nasuprot većine, želje većine Izraelaca i da to šteti interesima Izraela, onda griješi po obje tačke", rekao je Netanjahu u intervjuu za Politiko (Politico).

Dan kasnije, 11. marta, objavljena je godišnja procjena američke obavještajne zajednice za 2024. u kojoj je navedeno da je desničarska koalicija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua "možda ugrožena". Takođe je dovedena u pitanje sposobnost Izraela da eliminiše Hamas.

Izvještaj nazvan Godišnja procjena prijetnji, obično prati dvodnevna saslušanja pred Senatom i obavještajnim odborima Predstavničkog doma i rijetka je prilika kada najviši čelnici glavnih američkih špijunskih agencija svjedoče na otvorenom saslušanju o nizu globalnih izazova i žarišta.

Prilikom svjedočenja u ponedjeljak, 11. marta, direktor CIA-e je rekao da je dogovor o taocima najpraktičniji način da se zaustavi, barem privremeno, rat u Gazi.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.