Rojters: Tramp i CIA poslali tim “botova“ da diskredituju Kinu u medijima i utiču na kinesko javno mnenje
Donald Tramp

Rojters: Tramp i CIA poslali tim “botova“ da diskredituju Kinu u medijima i utiču na kinesko javno mnenje

Posle dvije godine u Bijeloj kući tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odobrio je tajnu kampanju CIA na kineskim društvenim mrežama u cilju kreiranja javnog mnenja protiv kineskih vlasti, objavio je Rojters pozivajući se na bivše američke zvaničnike koji su imali veze s ovom strogo povjerljivom operacijom.

Trojica bivših zvaničnika rekli su Rojtersu da je CIA formirala mali tim operativaca koji su se lažno predstavljali na društvenim mrežama kako bi širili negativne narative o vlasti Si Đinpinga, istovremeno puštajući diskreditujuće obavještajne podatke u stranim medijima.

Prema navodima Rojtersa, operacija je započeta 2019. godine.

CIA je širila navode da članovi vladajuće Komunističke partije u inostranstvu kriju nezakonito stečen novac, dok je inicijativu “Pojas put“, koja obezbjeđuje finansiranje infrastrukturnih projekata u svijetu, nazivala korumpiranom i rasipničkom, rekli su izvori Rojtersu.

Američki zvaničnici su odbili da daju konkretne detalje ovih operacija, navodeći da su diskreditujuće priče zasnovane na činjenicama uprkos tome što su ih obavještajni operativci tajno plasirali i širili.

Operacija je u Kini imala za cilj da podstakne strah među tamošnjim najvišim liderima, primoravajući vladu da troši resurse u potrazi za upadima u strogo kontrolisani internet, rekla su dva bivša zvaničnika.

“Htjeli smo da jure duhove“, rekao je jedan od ovih bivših zvaničnika.

Čelsi Robinson, portparol CIA, odbila je da komentariše postojanje programa uticaja, njegove ciljeve ili uticaje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da vijesti o inicijativi CIA pokazuju da američka vlada koristi “prostor javnog mnenja i medijske platforme kao oružje za širenje lažnih informacija i manipulisanje međunarodnim javnim mnenjem“.

Operacija CIA nastala je kao odgovor na godine agresivnih tajnih napora Kine u cilju povećanja globalnog uticaja, kazali su izvori.

Tramp je tokom svog predjsedničkog mandata tražio oštriji odgovor Kini nego njegovi prethodnici, navodi Rojters. Kampanja CIA je signalizirala povratak metodama koje su obilježile borbu Vašingtona sa bivšim Sovjetskim Savezom.

“Hladni rat se vratio“, rekao je Tim Vajner, autor knjige o istoriji političkog ratovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.