Keniji i dalje namjera da predvodi policijske snage na Haitiju

Keniji i dalje namjera da predvodi policijske snage na Haitiju

Predsjednik Kenije Vilijam Ruto izjavio je danas da njegova zemlja i dalje ima namjeru da bude na čelu policijskih snaga koje bi, na osnovu mandata Ujedinjenim nacija, bile raspoređene na Haitiju radi pomoći u suzbijanju razularenog banditskog nasilja u toj siromašnoj karipskoj zemlji.

Prema Rutovim riječima, to će se desiti kad Haiti bude formirao prelaznu vladu.

Ruto je na društvenoj mreži Iks napisao da ga je državni sekretar SAD Entoni Blinken informisao o poslednjim dešavanjima na Haitiju, a da je on uvjerio Blinkena da Kenija i dalje želi da rasporedi svoje policijske snage i da bude na čelu policijske misije pod okriljem Ujedinjenih nacija koja će "ponovo uspostaviti mir i bezbjednost" na haićanskom dijelu ostrva Hispaniola.

Drugi dio Hispaniole pripada Dominikanskoj Republici.

Kenijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je ta zemlja zamrzla planirano raspoređivanje svojih 1.000 policajaca na Haitiju dok u Port-O-Prensu ne bude formirana jasna vlast. Prije toga, premijer Haitija Arijel Anri je rekao da će podnijeti ostavku čim u zemlji bude formiran prelazni predsjednički savjet.

Kenija je prošle godine pristala da bude na čelu međunarodnih policijskih snaga pod nadležnošću Ujedinjenih nacija koje će biti raspoređene na Haitiju, ali je vrhovni sud te afričke zemlje proglasio odluku neustavnom, jer između dvije zemlje nije bilo bilateralnog, recipročnog sporazuma koji bi bio pravna osnova za bilo kakvo raspoređivanje.

Ruto je danas rekao da su 1. marta on i Anri prisustvovali potpisivanju traženog sporazuma između Kenije i Haitija, i da sada nema formalnih prepreka za raspoređivanje stranih policijskih snaga.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija, policijske snage na čelu sa Kenijcima trebalo je da pomognu haićanskim snagama reda da uguše nasilje naoružanih bandi koje poodavno haraju Haitijem.

Međutim, nasilje je naglo eskaliralo od 29. februara kada su banditi počeli da spaljuju policijske stanice, zatvaraju aerodrome i upadaju u zatvore. Posle njihovog upada u dva zatvora, odatle je pobjeglo više od 4.000 zatočenih.

Ubijene su desetine ljudi, više od 15.000 pretvoreno je u beskućnike, jer su pobjegli iz svojih domova pred najezdom bandita, a hrane i vode sve je manje u sve lošije snabdijevenim prodavnicama. Za to vrijeme glavna luka u Port-O-Prensu je zatvorena.

Premijer Anri je posle boravka u Keniji bio onemogućen da se vrati na Haiti, i sada je u Portoriku, gdje je najavio da će podnijeti ostavku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.