Inženjersko čudo: Auto-put koji “lebdi“ nad morem i prolazi preko 44 ostrva
Foto: Shutterstock

Inženjersko čudo: Auto-put koji “lebdi“ nad morem i prolazi preko 44 ostrva

Bio je ogroman izazov povezati kopno sa Ki Vestom, koji je do 1900. godine važio za najveći grad na Floridi.

Prekomorski auto-put je 181 kilometar dugačak auto-put koji povezuje Majami sa Ki Vestom na Floridi. To je inženjersko čudo koje prolazi preko 44 ostrva Florida Kiz u Atlantskom okeanu. Štaviše, kada se vozite njime, osjećaćete se kao da lebdite iznad vode.

Do početka 20. vijeka, čamac je bio jedino prevozno sredstvo kojim se moglo doći od Majamija do Ki Vesta, a vožnja je nekada trajala i čitav dan – u zavisnosti od dana i vremenske prognoze.

Zahvaljujući prekookeanskom auto-putu, poznatom i kao auto-put US1, ta ruta je dramatično skraćena. Projekat je zapravo započeo prekomorskom željeznicom, koju je sponzorisao Henri Morison Flagler.

Ovaj američki industrijalac se na prvi pogled zaljubio u Floridu i odlučio da dobar dio svog bogatstva uloži u izgradnju luksuznih odmarališta. Imao je samo jedan problem – bili su slabo povezani saobraćajem i malo ko je mogao da uživa u njima.

Da bi Floridu približio potencijalnim putnicima, Henri Flagler je 1885. godine počeo da povezuje niz odvojenih željezničkih pruga duž atlantske obale Floride. Bio je ogroman izazov povezati kopno sa Ki Vestom, koji je do 1900. godine važio za najveći grad ove američke savezne države.

Inspirisan pričama o izgradnji Panamskog kanala i podstaknut ekonomskim prilikama, Flagler je odlučio da izgradi prugu preko otvorenog mora – sve do Ki Vesta, iako je većina savremenika taj potez smatrala nemogućom misijom i apsolutnim ludilom.

U izgradnju pruge uloženo je čak 50 miliona dolara, od čega je skoro dvije trećine uložio sam Flagler. Građena je sedam godina.

Radnici su obavljali težak fizički rad u nevjerovatnim uslovima – lokalitet je tri puta pogodio uragan koji je odnio mnogo života, a morali su da se bore sa lokalnom faunom poput aligatora, zmija i škorpiona.

1709712336shutterstock22716856851024x768

Foto: Shutterstock

Kada je željeznica konačno završena 1912. godine, nazvana je osmim svjetskim čudom. Na prvoj vožnji vozom do Ki Vesta, Flagler je navodno rekao da mu je san ispunjen i da bi mogao da umre srećan.

Ne žuriti na autoputu

Pruga je bila otvorena za javnost do 1935. godine kada je razorni uragan uništio kilometre pruga. Umesto da ih obnovi, američka vlada odlučila je da izgradi jedan od najdužih nadvodnih puteva koristeći Flagler željezničke mostove koji bi mogli da izdrže udare vjetra od 200 kilometara na sat.

Mostovi su prošireni i prenamijenjeni, radnici su asfaltirali staze, a prekomorski autoput je otvoren za automobilski saobraćaj u martu 1938.

Put je i dalje u upotrebi. Ako se držite ograničenja brzine, možete voziti od Majamija do Ki Vesta za nešto manje od četiri sata. Međutim, poznavaoci ovog kraja savjetuju da se ne žuri. Usput ćete naići na prelijepe pejzaže i nadrealne prizore – odvojite vrijeme da istražite lepotu arhipelaga Florida Kiz, prenosi Punkufer.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.