Kina se nada boljim odnosima sa SAD bez obzira ko će biti američki predsjednik
(Foto: Beta/AP)

Kina se nada boljim odnosima sa SAD bez obzira ko će biti američki predsjednik

Kineske vlasti izrazile su danas nadu da će imati bolje odnose sa SAD bez obzira ko pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD zakazanim za novembar ove godine.

Kinesko-američki odnosi su se pogoršali posljednjih godina zbog nekoliko pitanja, među kojima su američke veze sa Tajvanom, trgovina, rivalstvo u novim tehnologijama, borba za uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu i Južnom kineskom moru, kao i zbog poštovanja ljudskih prava.

Međutim, čini se da dvije zemlje žele da obnove dijalog, pošto je Vašington prošle godine poslao nekoliko visokih zvaničnika u Peking, a bio je i sastanak u novembru između američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u Kaliforniji.

Amerikanci će u novembru izaći na izbore na kojima će se vjerovatno takmičiti bivši predsjednik Donald Tramp i Bajden.

"Mislim da su izbori u SAD njihovo unutrašnje pitanje i mi ne zauzimamo stav o tome", rekao je novinarima Lu Ćindžijan, portparol godišnjeg zasijedanja kineskog parlamenta.

"Ko god da bude izabran, nadamo se da će moći da sarađuje sa Kinom na pronalaženju zajedničkog jezika i promovisanju stabilnih, zdravih i trajnih kinesko-američkih odnosa", dodao je Lu.

Prema njegovim riječima, stabilizacija i unapređenje odnosa između Kine i SAD je nešto što svi pomno prate i čemu se nadaju.

Bilateralni odnosi ostaju napeti oko pitanja ostrva Tajvan, koje Peking smatra sastavnim dijelom kineske teritorije. SAD zvanično ne priznaju tajvanske vlasti, ali su njihov glavni snabdjevač oružjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.