Svjetski dan divljih vrsta: U poslednjih 50 godina populacije opale za 69 odsto

Svjetski dan divljih vrsta: U poslednjih 50 godina populacije opale za 69 odsto

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWW) na Svjetski dan divljih vrsta naglašava važnost očuvanja svih divljih vrsta na planeti - od biljaka, preko gljiva, riba, vodozemaca, gmizavaca pa sve do sisara.

Svi oni jedna su karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušava se ceo ekosistem na planeti, piše N1.

Upravo je zato zabrinjavajuć podatak poslednjeg WWF-ovog Izvještaja o stanju planete koji pokazuje da su populacije divljih vrsta u poslednjih 50 godina opale za 69 odsto.

To je razdoblje kraće od životnog vijeka prosječnog čovjeka.

- Svaki izazov sa kojim se susrećemo samo je jedan dio slagalice koja utiče na kompletan život na planeti. Ako smo poremetili klimu, trpjeće život. Ako zloupotrebljavamo osnovne prirodne resurse – trpjeće život. Pričamo li o nastavku proizvodnje energije na uobičajen način, negativno utičemo na život… Samo sveobuhvatno djelovanje u pravcu zaustavljanja uništavanja prirode i njenog očuvanja je jedino rješenje - poručuje Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.

Najznačajniji uzroci nestanka divljih vrsta su širenje poljoprivrede i urbani razvoj, krčenje šuma, prekomjerni ribolov, korišćenje neodrživih izvora energije i zagađenje mora, voda i kopna koji zatim dovode do nestanka staništa divljih vrsta, nestanka vode i klimatske krize.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.