Advokat Piperović sumnja u nepristrasnost Šoškića, Šoća i Zvrka

Advokat Piperović sumnja u nepristrasnost Šoškića, Šoća i Zvrka

Advokat Zoran Piperović juče je u Višem sudu u Podgorici na suđenju bivšem tužiocu Srđi Jovanoviću za zloupotrebu službenog položaja zatražio izuzeće postupajućeg specijalnog tužioca Miloša Šoškića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.

Suđenje bivšem tužiocu Srđi Jovanoviću odloženo za 19. april, odbrana tražila izuzeće tužioca i vještaka medicinske struke

On je zatražio i izuzeće sudskih vještaka medicinske struke dr Miodraga Šoća i dr Elvira Zvrka zbog izostavljanja bitne činjenice u nalazu i mišljenju, a koja je po ocjeni odbrane, ključna za utvrđivanje istine.

Sa druge strane, tužilac Šoškić i vještak Šoć su naveli da su tvrdnje advokata Piperovića na njihov račun bez utemeljenja.

Proces vodi sutkinja Vesna Kovačević.

OPTUŽBE

Jovanoviću se pred Višim sudom sudi za optužbe da je kao tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Tivtu zloupotrijebio službeni položaj postupajući u predmetu u kojem su stranke u postupku bili turski državljanin Hakan Arikan i Duško Pavićević iz Tivta.

SDT ga je optužilo da je uklanjanjem zapisnika pokušao da pomogne Pavićeviću da izbjegne krivičnu odgovornost zbog nanošenja povreda turskom državljaninu u međusobnom sukobu.

Jovanović pred Višim sudom nije sporio da je pocijepao zapisnik, ali je pojasnio da je to uradio jer je turski državljanin promijenio iskaz u odnosu na onaj koji je dao u policiji, odnosno izjavio da mu Pavićević nije nanio povredu.

Novi zapisnik o saslušanju, prema riječima Jovanovića, trebalo je naknadno da otkuca zapisničarka.

Slučaj protiv Pavićevića dodijeljen je tužiteljki Osnovnog tužilaštva u Tivtu Tijani Čelanović koja ga je optužila za napad na turskog državljanina kome je tom prilikom nanio tešku tjelesnu povredu u vidu povrede bubne opne.

Ovaj proces je u toku i vodi se pred Osnovnim sudom u Kotoru.

PROTIVZAKONIT UTICAJ

Advokat Piperović je, obrazlažući zahtjev za izuzeće tužioca Šoškića, naveo da je u neposrednom saznanju da je ovaj tužilac vršio pritisak na tužilaštvo u Kotoru da što prije završi krivični postupak koji se pred Osnovnim sudom u Kotoru vodi protiv Duška Pavićevića za optužbe da je nanio teške tjelesne povrede turskom državljaninu Hakanu Arikanu.

-To me navodi da sumnjam u nepristrasnost tužioca Šoškića u ovom predmetu – kazao je advokat Piperović.

On je naveo da njegovu sumnju u pristrasnost tužioca Šoškića potvrđuje i izjava Duška Pavićevića da mu je ovaj tužilac sugerisao da kaže nešto što bi kompromitovalo bivšeg tužioca Srđu Jovanovića.

-Šoškić je Pavićeviću kazao: ,,Ajde reci nešto protiv njega, vidiš da je htio da te uhapsi” – precizirao je Piperović.

Na ove riječi advokata Piperovića reagovao je tužilac Šoškić.

- Upravo smo čuli da je neko nekom nešto rekao. Tamo gdje ima profesionalnosti i pristojnosti kaže se: ,,taj i taj mi je to i to rekao” – kazao je tužilac Šoškić.

On je podsjetio da su Višem sudu dostavljeni spisi predmeta Osnovnog suda Kotor pred kojim se protiv Pavićevića vodi krivični postupak za nanošenje teške tjelesne povrede turskom državjaninu.

Na konstataciju sutkinje Kovačević da su spisi dostavljeni, ali da se Sud još uvijek nije upoznao sa njihovim sadržajem, s obzirom na to da ovaj dokaz još uvijek nije proveden, tužilac Šoškić je saopštio detelje u vezi sa nalazom o povredi Arikana, a koji je proveden pred kotorskim sudom.

-Tačni su navodi odbrane da postoji nalaz o vještačenju povreda turskog državljanina ali bih naglasio da postoji i zapisnik sa suđenja gdje je vještak Nemanja Radojević promijenio iskaz i pojasnio zašto je to učinio – kazao je tužilac Šoškić.

Na ovo je reagovao optuženi Jovanović, navodeći da to nije tačno.

Tužilac Šoškić je od suda zatražio da u zapisnik unese i da je advokat Piperović protiv njega podnio krivičnu prijavu za protivzakonit uticaj.

NEPOTPUNO VJEŠTAČENJE

Advokat Piperović je, obrazlažući zahtjev za izuzeće vještaka dr Zvrka i dr Šoća, iskazao nezadovoljstvo nalazom, pojašnjavajući da se njihovi odgovori na pitanja odbrane sastoje, uglavnom, od jedne riječi.

-Ne znam zašto je to tako, ne znam, ali znam da ne doprinosi da se utvrdi prava istina. Odgovori su zasluživali malo više pažnje iako su pitanja odbrane možda bila nakaradna – kazao je advokat Zoran Piperović.

On je naveo da postoje i drugi vještaci koji mogu sačiniti nalaz i mišljenje na osnovu medicinske dokumenatcije iz spisa predmeta.

Piperović je naveo da vještaci koje je angažovao Viši sud u oba nalaza prenebregavaju jedan prosti fakat – da je turski državljanin ronilac.

-Koja je muka da se ta činjenica navede u nalazu i da se zauzme stav da li ona utiče ili ne utiče na istoriju bolesti Hakana Arikana. Jedan vještak je rekao da ima. Odbrana ima nalaz u kojem se navodi da je to veoma bitan detalj – kazao je Piperović.

On je ukazao da se istina može utvditi i saslušanjem drugih vještaka koji imaju stručna znanja u ovoj medicinskoj oblasti.

Na ove konstatacije dr Šoć je kazao da je sa kolegom na pitanja odbrane odgovarao detaljno i bez konstrukcija.

-Bitna je medicinska istina a ne dužina odgovora – kazao je dr Šoć, dodajući da od 1990. Godine, od kada se bavi sudskim vještačenjem, ni jedan rascjep bubne opne nije ovako iscrpno rješavan.

Sljedeće suđenje zakazano je za 19. april.

Krivična prijava protiv vještaka

Bivši tužilac Srđa Jovanović je ranije podnio krivične prijave protiv sudskih vještaka dr Ivane Čurović, dr Miodraga Šoća i dr Elvira Zvrko koje je angažovao specijalni tužilac Miloš Šoškić.

Viši sud je odbacio prvi nalaz koji su sačinili ovi vještaci obzirom da je dr Ivana Čurović supruga specijalnog tužioca Miloša Šoškića koji postupa u ovom predmetu.

Jovanović je ove vještake optužio za zloupotrebu položaja time što su u nalazu izostavili da navedu da je turski državljanin Hakan Arikan profesionalni ronilac, zbog čega postoji mogućnost da je povredu bubne opne (za koju kotorsko tužilaštvo tereti Duška Pavićevića) mogao da zadobije i ranije prilikom ronjenja.

Podatak da je Arikan profesionalni ronilac, kako navodi Jovanović u prijavi, vještaci su izostavili kako bi pomogli specijalnom tužiocu Milošu Šoškiću, a njemu otežali odbranu pred Višim sudom.

Vještak sudsko-medicinske struke dr Nemanja Radojević, koga je angažovao Jovanović, konstatovao je da postoji velika vjerovatnoća da je povreda bubne opne mogla nastati i usled dejstva fizičke sile, tj. zbog povećanog hidrostatičkog pritiska na bubnu opnu prilikom ronjenja na većoj dubini.

Jovanović u prijavi navodi da prilikom pregleda u Opštoj bolnici, nakon incidenta, takođe nije konstatovano prisustvo krvi u slušnom kanalu što bi se moralo vidjeti da je povreda nastala prilikom šamara koji je Arikan navodno dobio od Pavićevića.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.