Svjetski mediji poslali pismo upozorenja Izraelu nakon što je u napadima ubijeno više od 90 novinara

OZBILJAN RIZIK

Svjetski mediji poslali pismo upozorenja Izraelu nakon što je u napadima ubijeno više od 90 novinara

Glavni urednici nekoliko svjetskih medija potpisali su pismo u kojem pozivaju izraelske vlasti da zaštite novinare u Gazi, navodeći da su novinari radili u neviđenim uslovima tokom izraelskog napada na enklavu i da su se suočili s "ozbiljnim rizikom".

Među medijima čiji su urednici potpisali pismo su Associated Press, AFP, Reuters, New York Times, Washington Post, BBC, CNN, Guardian, Financial Times, Der Spiegel i Haaretz.

Najmanje 94 novinara su ubijena u ratu u Gazi, a većinu njih - 89 ubila je izraelska vojska, prema Komitetu za zaštitu novinara, koji je objavio pismo koje su potpisali čelnici 59 novinskih organizacija.

Komitet je rekao da je rat bio "najopasniji ikada" i da je otvorio novo poglavlje za novinare.

Izrael uobičajeno poriče da je namjerno gađao novinare i civile, rekavši da ide samo na palestinsku islamističku grupu Hamas, koja upravlja Gazom i koja je napala Izrael 7. oktobra.

"Ovi novinari... nastavljaju da izveštavaju uprkos ozbiljnom ličnom riziku. Oni nastavljaju uprkos gubitku porodice, prijatelja i kolega, uništavanju domova i kancelarija, stalnom raseljavanju, prekidima komunikacija i nestašici hrane i goriva", stoji u pismu.

Hamas je napao Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200, prema izraelskim podacima. Izrael je od tada izvršio vojni napad na teritoriju kojom je upravljao Hamas, bombardujući enklave prilikom čega je ubijeno više od 30.000 Palestinaca, prema lokalnom ministarstvu zdravlja, od kojih su mnogi civili.

Većina Gaze je sravnjena s zemljom u izraelskoj ofanzivi, sa skoro svih 2,3 miliona stanovnika raseljeno i na rubu gladi. Južna Afrika je optužila Izrael za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.