PISMO SOLIDARNOSTI

PISMO SOLIDARNOSTI

Svjetski mediji Izraelu: Napadi na novinare su napadi na istinu

Više desetina medija i medijskih organizacija iz cijelog svijeta, uključujući Asošijeted pres, Frans pres i Rojters, uputili su otvoreno pismo solidarnosti s novinarima koji izvještavaju iz Gaze.

Oni su naveli da izraelske vlasti moraju da zaštite novinare, jer su civili i ne učestvuju kao borci u sukobu, te da odgovorni za kršenje te zaštite moraju biti kažnjeni.

Pedesetdevet potpisnika, među kojima su čelnici i BBC, izraelskog Hareca, CNN, Fajnenšal tajmsa, Njujork tajmsa, Vašington posta, Der Špigela, naveli su u zajedničkom pismu da su novinari na koje se već pet mjeseci međunarodna medijska javnost oslanja za informacije iz Gaze rade u uslovima bez presedana i uz veliki lični rizik.

"Oni nastavljaju iako gube porodice, prijatelje i kolege, i uprkos uništavanju njihovih domova i kancelarija, stalnog raseljavaja, gubitku komunikacionih veza i nestašice hrane i goriva", navode u pismu koje je objavio Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Prema podacima CPJ, u ratu je od 7. oktobra prošle godine poginulo 94 novinara od kojih su 89 Palestinci koje je ubila izraelska vojska.

"Novinari su civili i izraelske vlasti moraju zaštititi novinare, jer nisu borci, a u skladu sa međunarodnim pravom. Oni koji su odgovorni za svako kršenje te zaštite treba da odgovaraju. Napadi na novinare su i napadi na istinu. Obavezujemo se da ćemo se zalagati za bezbjednost novinara u Gazi, što je od suštinskog značaja za zaštitu slobode medija svuda", navodi se u pismu.

Iz CPJ navode da ovo pismo pokazuje snažnu i jedinstvenu podršku kolegama koji izvještavaju iz Gaze u najsmrtonosnijem sukobu za novinare koji je Odbor ikada dokumentovao.

Potpisnici uključuju medijske kuće iz Estonije, Francuske, Njemačke, Irske, Izraela, Indije, Japana, Jordana, Kenije, Libana, Meksika, Pakistana, Filipina, Katara, Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.