Znanstvenici u svemiru pronašli vode koliko nema cijela Zemlja: 'Izgleda kao rodno mjesto planeta'

Znanstvenici u svemiru pronašli vode koliko nema cijela Zemlja: 'Izgleda kao rodno mjesto planeta'

Novo istraživanje se fokusira na okolinu mlade zvijezde, nazvane HL Bik, udaljene 450 svjetlosnih godina, koja je okružena ogromnom količinom pare. Korištenjem Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), znanstvenici su promatrali disk plina i prašine oko ove zvijezde.

Ova količina pare, koja doseže i do tri puta veći volumen od svih oceana na Zemlji, mogla bi ukazivati na moguće mjesto nastanka planeta. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy, ova količina pare može povećati izglede za naseljivost planeta nakon što se formira, prenosi Indy100.

Nevjerojatno otkriće

Ova otkrića mogu pružiti uvid u proces rađanja novih planeta i uvjete koji su vladali u ranim fazama formiranja Zemlje prije 4,5 milijardi godina. Stefano Facchini s Milanskog sveučilišta, glavni autor istraživanja, podijelio je svoje uzbuđenje zbog otkrića "oceana vodene pare u istoj regiji gdje se vjerojatno formira planet".

Voda igra ključnu ulogu u novim znanstvenim otkrićima, kao što je nedavno otkriće da voda s površine Zemlje polako curi prema njezinoj jezgri. Također, nedavno je pronađena najstarija voda ikad otkrivena na Zemlji, s istraživačima koji su odlučili da je najbolji način korištenje te vode, naravno, pijenje.

Izvor:klik.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.