Đeljošaj: Analiza pokazala smanjen budžet zbog neradne nedjelje u sezoni

Đeljošaj: Analiza pokazala smanjen budžet zbog neradne nedjelje u sezoni

Šta se dogovorio Socijalni savjet oko uvođenja radne nedjelje pod određenim uslovima i u određenom dobu godine? Da li je dobra namjera Vlade da ograniči marže u trgovini za veliki broj artikala, kako bi se zaštitio životni standard? Zašto cijene osnovnih namirnica u svijetu vrtoglavo padaju, a kod nas rastu? Sve su to teme emisije Okvir večeras na TVCG.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da smatra da je dobro da se vrati radna nedjelja, te da su analize pokazale da je budžet manji zbog neradnih nedjelja tokom sezone.

On je objasnio da je inicijativa pokrenuta na predlog Socijalnog savjeta, nakon čega je proslijeđena Sekretarijatu za zakonodavstvo, a zatim ponovo vraćena Socijalnom savjetu.

“Ukoliko Socijalni savjet predloži izmjenu i da bolji predlog, on će biti usvojen”, kazao je Đeljošaj.

Generalni sekretar USSCG Srđan Keković, s druge strane, kaže da je ta tema tek trebalo da bude na redu na Socijalnom savjetu, te da Socijalni savjet nije inicirao taj predlog. 

Filip Lazović iz Unije poslodavaca Crne Gore kaže da je mjera kompromisa rješenje da se radi tri mjeseca ljetnje i dva zimske sezone.

"Ovo bi trebalo da bude testno rješenje za dvije sezone. Ako bi funkcionisalo kako treba, ubijeđeni smo da bi svi bili zadovoljni", smatra Lazović. 

Objašnjava da bi se radila jedna smjena, privredni subjekti koji imaju više objekata određivali bi jedan koji će raditi i o tome bi obavještavali nadležne 15 dana unaprijed, a radnik bi imao 80 odsto veću dnevnicu. 

"Unija poslodavaca se od prvog dana bori da privrednici mogu da biraju. Niko ne mora da radi nedjeljom ukoliko to ne želi", kaže Lazović. 

Bivši ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kaže da je prethodna Vlada shvatila da crnogorska javnost većinom nije za vraćanje radne nedjelje.

“Znate zašto gospodin Bokan neće da radi nedjeljom? Zato što je čitava javnost govorila da poslodavci na silu tjeraju radnike da rade. Nije prijatno raditi u takvom ambijentu”, kaže Đurović.

Za njega nema oblika rada nedjeljom, već "ili se radi, ili se ne radi". 

"Ako bi neko trebalo da radi, to bi mogao biti neko ko sam želi da radi u svom objektu", kaže Đurović. 

Đeljošaj dodaje da treba dati mogućnost poslodavcima da rade ukoliko žele, a zakonom regulisati radnička prava. 

"Mislim da ni radnici koji ne žele, n iko ne može natjerati da rade. oni imaju određen broj sati tokom sedmice, a sve preko mora da im bude plaćeno", kaže on. 

Keković kaže da je inicijativa predstavljena javnosti bez znanja USSCG.

“Zbog toga je tada u javnosti izgledalo kao da smo izdali radnike. Ovog puta ćemo biti pametniji da tražimo od Vlade da se izjasni, a ne da se mi “sazuvamo” na Socijalnom savjetu”, smatra Keković.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.