Ministarstvo odbrane Kine pozvalo Filipine da prekinu sa tenzijama u Južnom kineskom moru

Ministarstvo odbrane Kine pozvalo Filipine da prekinu sa tenzijama u Južnom kineskom moru

Zajednička pomorska vojna vježba Filipina i SAD-a i zajednička vazdušna patrola u Južnom kineskom moru ozbiljno su ugrozile regionalni mir i stabilnost i suprotne su naporima zemalja u regionu da održe mir i stabilnost u regionu, rekao je portparol Ministarstva nacionalne odbrane Džang Sijaogang, prenosi Media Biro.

On je takođe naglasio da SAD nisu zainteresovana strana po pitanju Južnog kineskog mora i da ne treba da zauzmaju stav po ovom pitanju.

Tokom održavanja zajedničke vojne vježbe Filipina i SAD-a i zajedničke vazdušne patrole, Južna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine organizovala je krstarenja po moru i u vazduhu u Južnom kineskom moru. Filipini tvrde da neće odustati od svojih pomorskih zahtjeva.

Džang je na to odgovorio rekavši da relevantne primjedbe filipinske strane „čisto miješaju ispravno i pogrešno i da predstavljaju zlonamjerne spekulacije“.

Plovila filipinske pomorske policije su u više navrata ilegalno upadala u vode u blizini kineskog ostrva Huangjan, a kineska strana je preduzela mjere kao što su upozorenja i kontrole ruta u skladu sa zakonom, i riješila je situaciju na razuman i zakonit način uz profesionalnu uzdržanost, dodao je on.

Portparol je takođe naglasio da Kina ima „neosporan suverenitet nad ostrvom Huangjan i njegovim susjednim vodama“.

- Kina će nastaviti da sprovodi operacije za sprovođenje zakona kako bi zaštitila svoj suverenitet i pomorska prava i interese u vodama pod svojom jurisdikcijom, istakao je Džang.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.